Fransa’da ‘aşırı İslamcı eğilimlerle mücadele’ yasası onayı

0
223

Fransa Ulusal Meclisi, ‘aşırı İslamcı eğilimlerle mücadeleyi’ amaçlayan yasa tasarısını onayladı. Bu adımla merdiven altı İslami oluşumlara gidilmesinin engellenmek istendiği kaydediliyor

Fransa Ulusal Meclisi, ülkede gerçekleşen selefi saldırıların sebebi olarak gösterilen “aşırı İslamcı eğilimlerle mücadeleyi” amaçlayan bir yasa tasarısını kabul etti. Tasarı ile, Fransız hükümetinin, tehdit olarak değerlendirilen organizasyonları ve ibadethaneleri kapatma noktasındaki yetkileri ciddi şekilde artırılıyor. BBC Türkçe’de yer alan habere göre bu kurumların ve ibadethanelerin, nefret oluşturduğu ve şiddet çağrısı yaptığı tespit edilirse harekete geçilecek. Yasa tasarısının görüşmeleri devam ederken, tasarıyı İslamofobinin bir devamı olarak gören grupların protesto eylemi de vardı.

Fonlar engellenecek

Tasarıdaki tartışma yaratan bir bölüm, söz konusu kurumların, ülkenin cumhuriyetçi değerlerine bağlılıklarını yazılı olarak sunma şartına ilişkin. Bu kurumların devlet yardımlarından yararlanabilmesi, liberal değerlere uyulacağı sözü verilmesi şartına bağlanıyor. France 24 televizyonunun haberine göre, yasada yer alan, 10 bin euronun üzerindeki bağışları açıklama zorunluluğu ile, Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan gibi ülkelerden gelen fonlar engellenmeye çalışılacak.

Yasa ile üç yaşın üzerindeki çocukların, evde eğitim almasına ilişkin kriterlerin sıkılaştırılması öngörülüyor. Bu adımla, çocukların, merdiven altı İslami oluşumlara gitmesinin engellenmek istendiği de kaydediliyor. Kapsamlı tasarıda, doktorların kızlara bekaret testi yapması durumunda ceza veya hapisle karşılaşmasına ilişkin bir madde de yer alıyor. Birden fazla eşi olan kişilere, oturum izni verilmesi de yasaklanıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un partisinin getirdiği yasa teklifi, 151 karşı ve 65 çekimser oya karşın, 347 vekilin oyu ile Ulusal Meclis’ten geçti. Tasarının yasalaşması için, Senato’dan da geçmesi gerekiyor. Burada, Macron’un partisi çoğunlukta bulunmuyor.

Öğretmenin kafası kesilmişti

Fransa’da 2015 yılından bu yana meydana gelen saldırılarda, 250’den fazla kişi hayatını kaybetti. Tasarı, öğrencilerine Muhammed Peygamber’in karikatürleri üzerinden ifade özgürlüğünü anlatan öğretmen Samuel Paty’nin 16 Ekim’de başı kesilerek öldürülmesi sonrası hayata geçirildi. Bir Çeçen tarafından yapılan saldırı sonrası Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Fransa’da İslamcılar huzur içinde uyuyamayacaklar. Korku taraf değiştirecek” açıklamasını yapmıştı.

PARİS

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz