Filistinliler 15 yıl sonra genel seçimlere hazırlanıyor

0
246

Filistin topraklarında 15 yıl aradan sonra ilk genel seçimler Mayıs ayına yapılacak. Temmuz ayında da başkanlık seçimleri olacak.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın 15 Ocak günü imzaladığı kararnameye göre genel seçimler 22 Mayıs’ta, başkanlık seçimleri 31 Temmuz’da yapılacak.

Rakip partiler olan islamcı Hamas ile El Fetih, Şubat ayı başında Kahire’de seçimler için hayati olarak değerlendirilen yöntem üzerine anlaşma sağlamışlardı.

Bu anlaşma, bir “seçim mahkemesi”nin kurulması ve seçim kampanyaları ile oy kullanma işlemi sırasında “kamusal özgürlüklere” saygı gösterilmesi taahhüdünü içeriyor. Tüm Filistinli fraksiyonlar seçimlere saygı gösterme ve sonuçları kabul etme konusunda da taahhüt verdi.

Ramallah Seçim Komisyonu Çarşamba günü yaptığı açıklamada seçmen yaşındaki Filistinlilerin yüzde 93’ünden fazlasının seçim listelerine kayıt yaptırdığını belirtti. Bu da 2,6 milyonu aşkın seçmene denk geliyor. Seçmen kayıtları Salı gecesi sona erdi.

Komisyonun sözcüsü Ferid Taamallah, “Bu sonuçla gurur duyuyoruz” derken, 2006 yılındaki son seçimlere kayıt oranının yüzde 80 olduğunu hatırlattı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz