Êzidîlerin dönüşüne aşiret engeli

0
226

Baskılar nedeniyle Batman’dan 1992’de göç etmek zorunda kalan Êzidîler, Karabulut ailesine emanet ettikleri topraklarını geri alamıyor ve saldırıya uğruyor

Batman’ın Beşiri ilçesine bağlı Kuşçukuru (Kelhok) köyünde yaşayan Êzidîler, baskılar nedeniyle Avrupa’ya göç etmek zorunda kalmaları üzerine, 1992 yılında noter huzurunda arazilerini Karabulut ailesinin kanaat önderlerine teslim ederek köyden ayrıldı. PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın 2013 Newrozu’nda yaptığı çağrı üzerine diyalog sürecinin başlamasıyla 20 yıl sonra köylerine geri dönen Êzidîler, arazilerini geri almak istedi. Topraklarını geri alamayan Êzidîler, Batman 2’inci Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açtı.

Karara uymadılar, saldırıda bulundular

Êzidîler, 8 yıl süren davada haklı bulunmasına rağmen Karabulut ailesi mahkeme kararına uymadı. Mahkeme kararı üzerine arazilerine yerleşmek ve ekmek isteyen Êzidîler, 4 kez aşiret mensuplarının saldırısına uğradı, birçok kez şiddet ve tehditlere maruz kaldı. Son olarak Êzidîlerden Nedim Erkiş ve beraberindeki 5 kişi, 17 Aralık 2019’da kent merkezinde sopalı saldırıya uğradı. Saldırılar ve tehditler üzerine Ezîdîler, Almanya’ya geri dönme kararı aldı.

Traktör bile bulamıyorlar

Aralık 2020’de toprakları sürmek için tekrar köylerine dönen Ezîdîler, yine tehdit ve saldırılara maruz kaldı. Yaklaşık 3 aydır Batman’da bir otelde yaşayan aileler, topraklarını jandarma eşliğinde sürmek zorunda kalırken, bu kez de aşiret mensuplarının tehditlerinden kaynaklı tarlayı sürecek traktör bile bulmakta zorlanıyor. Karabulut aşiretinin mağdur ettiği ve saldırılara uğrayan Êzîdî Nedim Erkiş, 3 ay önce topraklarını ekmek için tekrar köye döndüklerini belirterek, ancak topraklarının geri verilmediğini söyledi.

‘Göç etmek istemiyoruz’

Ezîdîlerin gelenekleri gereği topraklarını satmadığını dile getiren Erkiş, “Bizim mezarlarımız orada, bizim için kırmızı çizgidir. Topraklarımızı, kimseye kiraya da vermeyeceğiz. Biz topraklarımızı kendimiz sürmek istiyoruz. Ancak buna sürekli engel çıkarılıyor” dedi. Topraklarını sürmek için köy veya ilçe dışında getirmek istedikleri araç gereçlere topraklarını gasp edenler tarafından engel çıkarıldığını ifade eden, “Kiralamak istediğimiz tarım araçları gelen tehditler üzerine bize verilmiyor” dedi.

Mahkemenin lehlerine verdiği kararın Yargıtay aşamasında olduğunu aktaran Erkiş, “Bırakın kendi toprağımızda yaşayalım. Biz yıllar önce bu köyden göç etmek zorunda bırakıldık. Ancak barış süreci ile birlikte oluşan ortamda geri döndük. Bizim olanı istiyoruz. Fazla bir şey istemiyoruz. Êzîdîler olarak artık oradan oraya göç etmek istemiyoruz. İkidir geliyoruz, köyümüz yerine oteller de kalmak zorunda kalıyoruz” diye konuştu.

Kaynak: MA / Fethi Balaman

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz