‘Dinozorları asteroit değil kuyrukluyıldız çarpması yok etti’

0
241

Günümüzden 65 milyon yıl önce dinozorların tümüyle yok olmasına dair bilinen en güçlü teori Meksika’nın Yucatan yarımadasına düşen bir gök cisminin buna neden olduğu idi. Bu gök cisminin ise kaya, metaller ve buzlardan oluşan mini gezegenler olarak bilinen asteroitlerden olduğu tahmin ediliyordu.

Scientific Reports adlı bilimsel dergide yayınlanan Harvard Üniversitesi’nden araştırmacıların katıldığı çalışmada, 7 kilometre büyüklüğündeki bir kuyrukluyıldız Yucatan’a düşmeden önce Güneş’e doğru yol almıştı. Ancak Jüpiter’in neden olduğu çekim sonrasında oluşan pinbol etkisi sonrasında söz konusu kuyrukluyıldızlar daha şiddetli bir biçimde dünyaya yöneldiler.

Sonrasında her bine yakın parçaya bölünen bu kuyruklu yıldızların birinin dünyaya çarptığı ve sonrasında neden olduğu fenomen nedeniyle dinozorların yok olduğu savunuluyor.

Araştırmaya dair Forum dergisinde yazı yazan İsviçreli bilim insanı Thierry Adatte’ye göre, Meksika’nın Yucatan yarımadasına düşen kuyrukluyıldız sadece en bilineni. Adatte, araştırmada belirtilen çarpışmalar sonucu Dünya’ya doğru 200 bin yıl boyunca bir meteorit yağmuru oluştu ve bunlardan bir tanesi oldukça büyük idi.

Adatte, bu olayın öncesi ve sonrasında da Dünya’ya başka kuyrukluyıldızların düştüğünü de savunuyor.

Kuyrukluyıldızlar bugüne kadar dinozorların yok oluşuna neden olduğu savunulan asteroitlere oranla daha hızlı hareket etmeleriyle biliniyorlar.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz