Çıplak arama işkencesi yapan memurlara soruşturma

0
257

Van Barosu Cezaevi Komisyonu, Hakkari eski Belediye Eşbaşkanı Dilek Hatipoğlu’nu sevk sırasında darp ederek çıplak aramaya maruz bırakan infaz memurları hakkında idari soruşturma başlatıldığını açıkladı 

Van Barosu Cezaevi Komisyonu, Van T Tipi Cezaevi’nde yaşanılan hak ihlalleri ve Hakkari eski Belediye Eşbaşkanı Dilek Hatipoğlu’nun Sincan Cezaevi’nden Van T Tipi Cezaevi’ne sevk edilirken darp edilerek çıplak aramaya maruz kalmasına ilişkin açıklama yaptı. Baro binasında yapılan açıklamaya Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) üyeleri, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Temsilcisi Sevim Çiçek, Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Hüseyin Yaviç ile çok sayıda avukat katıldı.

İdari soruşturma

Açıklamada konuşan Av. Cevahir Ağralı, komisyonu üyelerinin Dilek Hatipoğlu ile görüştüklerini aktardı. Hatipoğlu’nun sol gözünün çerçevesinde darbe etkisi ile ekimoz oluştuğu, bunun sonucunda da sol gözaltı torbasının şiştiğini kaydeden Ağralı, Hatipoğlu’nun sağ ve sol diz kapaklarında da darbe etkisiyle ekimoz oluştuğunu paylaştı. Cezaevi yetkilileri ile de görüştüklerini ifade eden Ağralı, bu görüşmede  Hatipoğlu hakkında disiplin soruşturması ve şikayeti üzerine infaz koruma memurları hakkında idari soruşturma başlatıldığı bilgisini verdi.

İşkence

Ağralı, “Sincan Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’ndan jandarmanın kontrolü ve gözetimi dahilinde Van T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na misafir olarak getirilen, dolayısıyla ceza infaz kurumunun güvenliğini tehlikeye sokmayan, ceza infaz kurumuna kesici, delici alet ve uyuşturucu madde sokma ihtimali söz konusu olmayan Dilek Hatipoğlu’na yönelik zor kullanarak ve kötü muamele uygulandığı tespit edilmiştir. Yapılan çıplak arama, işkence ve kötü muamele nedeniyle kendisinin şikâyeti üzerine başlatılan adli ve idari soruşturmanın etkili ve şeffaf bir şekilde yürütülmesi sağlanarak ivedi olarak sonuçlandırılması gerekmektedir. Ulusal ve uluslararası mevzuata aykırı olarak yapılan ve Dilek Hatipoğlu’nun işkence ve kötü muameleye maruz kaldığı çıplak arama öncesinde; çıplak arama yapılması gerektiğine dair makul ve ciddi emarelerin oluşup oluşmadığına dair kurum üst amirine bilgi verilmesi gerekmektedir” diye konuştu.

Tıbbi ve psikolojik destek sunulmalı

Çıplak arama işkencesinde kasti ve ihmali bulunanlar hakkında soruşturmanın başlatılması ve çıplak aramayı zorla gerçekleştiren kurum personellerinin görevden uzaklaştırılması ve adli soruşturmanın etkin bir şekilde yürütülmesi gerektiğini vurgulayan Ağralı, son olarak şunları söyledi: Çıplak arama yapılmak amacıyla işkence ve kötü muameleye maruz kalan Dilek Hatipoğlu’nun uğradığı fiziksel ve psikolojik saldırının sonuçlarının giderilmesi için tıbbi ve psikolojik desteğin sunulması gerekli olup, yaşanan olayın takipçisi olduğumuzu kamuoyuna saygılarımızla bildiririz.

VAN

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz