Ana Sayfa Kadın CFWIJ: Kadın gazetecileri serbest bırakın

CFWIJ: Kadın gazetecileri serbest bırakın

0
CFWIJ: Kadın gazetecileri serbest bırakın
                        <b>Kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütü olan Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, köylülerin helikopterden atılmasını haberleştirdikten sonra tutuklanan ve haklarında dava açılan kadın gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi&nbsp;</b>

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ), Van’da 2 köylünün helikopterden atılarak işkenceye uğramalarını haberleştirdikten sonra 9 Ekim 2020’de tutuklanan Jinnews muhabiri Şehriban Abi ve gazeteci Nazan Sala ve tutuksuz yargılanan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Zeynep Durgut hakkında “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla hazırlanan iddianameye ilişkin yazılı açıklama yaptı. İddianamenin “kınandığı” açıklamada, gazetecilerin serbest bırakılması çağrısı yapıldı.

Sistematik baskı 

İddiamede spor, magazin veya doğa olaylarının haberleştirmemenin “örgüt talimatı” için delil sayıldığına dikkat çekilen açıklamada, “Tutuklu gazeteciler Şehriban Abi ve Nazan Sala’ya yönelik gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Tutuklanan gazetecilerin daha önce de adli erkek koridorundaki bir koğuşta tutulduğunu ve insanlık dışı işkencelere maruz bırakıldığını kaydetmiştik. MA ve Güneydoğu bölgesinde işlerini yapmaya çalışan gazetecilerin, yıllardır sistematik bir baskıya maruz bırakılıyor. Tamamı kadın muhabirlere sahip tek haber ajansı Jinnews, gün aşırı gözaltılarla ‘terör örgütü üyeliği’ ve ‘propaganda yapmak’ iddialarıyla suçlanmakta, haber yapmaya çalışan gazetecilerin mesleklerinden vazgeçmeleri hedeflenmektedir” denildi.

‘Suç işlemediklerinin bilincindeyiz’

Gazeteciliğin suç olmadığının vurgulandığı açıklamada, “Tutuklama ve diğer yöntemlerle gazetecilere karşı uygulanan sindirme politikalarının, Türkiye’de var olan basın özgürlüğüne yönelik bir saldırı olduğunun kanaatindeyiz. Meslektaşlarımız Şehriban Abi ile Nazan Sala’nın gerçeği ortaya çıkarmak amacıyla gazetecilik görevlerini yerine getirdiğinin ve suç işlemediklerinin bilincindeyiz” ifadelerine yer verildi.

CFWIJ’nin kimliği

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Kadın Gazeteciler Koalisyonu olarak dünyanın herhangi bir yerindeki kadınlara yönelik her türlü suiistimalin durumunu ayrıntılı bir şekilde belgelemekte. Bireyler ile kurumları bir araya getiren örgüt, kadın gazetecilerin endüstride çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getiriyor.

VAN

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz