Bülbül: Tüm zamanların mücadelesini verelim

0
239

HDP Milletvekili Kemal Bülbül, tecridin toplumsal boyutlarına ve devam eden açlık grevine dikkat çekerek, STK’ların tüm şehirlerde bir araya gelerek tecridin kaldırılması talebini sahiplenmesi ve bununla ilgili sorumluluk alabileceklerini ifade edecek bir yaklaşımda olması gerektiğini belirtti.

HDP Milletvekili Kemlar Bülbül, ANF’nin sorularını yanıtladı.

Sık sık tecridin toplumsal boyutlarından söz ediyorsunuz. Nedir bu toplumsal boyut?

Toplumun en doğal yaşamsal haklarından ekonomik haklarına, üçüncü kuşak dediğimiz insan haklarından siyaset yapma hakkına kadar çok ciddi bir abluka ve müdahale var. Örneğin, kayyum, parti yöneticilerini, taraftarlarını uyduruk gerekçelerle gözaltına alma, tutuklamak, gözaltında kaybetmek istemek. Aslında TC Anayasası’na göre hak olan toplu basın açıklamaları yapmak yasal. Basın toplantılarına müdahale etmek, bunun ötesinde de bir nefret dili kullanmak yaygın. Sürekli nefret ve şiddet dili kullanılıyor. Sürekli kriminalize ediliyor, HDP topluluğu, 6,5 milyon seçmen ve aileleri, HDP ile ilgili sadece tarafsız yorum yapan da dahil olmak üzere toplumun tamamına yönelik bir nefret suçu işleniyor. Bu toplumsal tecrittir. Bu aklın, duygunun insani ilişki ve sosyal yaşamın tecrididir. Dolayısıyla bu anlamda bu kavramı ifade ediyoruz. Tabi bu siyaset yapma hakkına müdahale olduğu için örneğin tutuklu olan eşbaşkanlarımız, vekillerimiz, müvekkil ve ailesiyle görüştürülmeyen sayın Öcalan, bu da bir tür yaşamsal hakka müdahaledir. Biz bir ayrıcalık istemiyoruz ki, Türkiye Cumhuriyeti devletinin yasaları ‘görüşme doğaldır ve haktır’ diyor. Kendi yasanızı ihlal ediyorsunuz. Yine AİHM kararlarına dair kendi yasalarını ihlal ediyor ve bunu açık yapıyor.

2018 ve 2019’da cezaevlerindeki açlık grevlerine karşı sivil toplum ‘talepleriniz, taleplerimizdir. Biz dışarıda bunun muhalefetini yapacağız’ dedi. Şimdi yeniden grev sürecine baktığımızda bu muhalefet yeteri kadar yürütülmüyor mu?

Sivil toplum örgütlerine, demokratik kitle örgütlerine çok ciddi bir müdahale söz konusu. STK’ların şu aşamada tekrar grevde olan insanların taleplerini üstlenmesi gerekiyor. Emek örgütleri, insan hakları örgütleri, çevre örgütleri, yöre dernekleri var. İnsan yaşamı söz konusuysa bir kurum ‘ben aslında emek örgütüyüm, beni ilgilendirmiyor’ diyemez. Burada yaşam söz konusuysa çevre kurumu da öyle. Dolayısıyla insan doğanın içerisinde değerli varlık ve canlılardan bir tanesidir. Bu doğallık ve yaşam devam etsin diye sahiplenmeyi yapmak lazım. Biz de STK’lara çağrı yapıyoruz. STK’lar Diyarbakır’da Van’da Mardin’de Siirt’e İzmir’de Ankara’da bir araya gelerek sorunun çözümünün demokratik süreçleri işletmekten geçtiğini; AİHM kararının uygulanması, tecridin kaldırılması ve bununla ilgili sorumluluk alabileceklerini ifade edecek bir yaklaşımda olması gerekiyor, tam da bu günlerde. Ne yazık ki bu konuda bir durağanlık var.

HDP diğer siyasi partileri ziyaret ediyor. Sık sık ‘HDP kapatılsın’ söylemleri var ve muhalefet partilerinden çok net bir karşı duruş görülmüyor. Siz ziyaretleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Biz siyaset yaparken siyaset yapmakla mükellef; siyasi ve etik değerlere asgari de olsa saygı duyan, koruyan kurumlarla görüşüyoruz, görüşmemiz gerekir. Biraz da bu ırkçı saldırganlığa karşı olan bir şeydir. Sadece Meclis’te olanla değil, diğerleriyle de.

‘Tüm faşizan zamanların saldırıları’ şeklinde bir konuşmanız var. Tüm zamanların bu uygulamasına karşı nasıl tavır alınması gerekiyor?

Tüm zamanların faşizan saldırılara karşı tüm zamanların mücadelesi, diyorum son olarak. Nedir bu; İttihat Terakki’den ele alalım, Şark Islahat Planı, İstiklal Mahkemeleri, Şeyh Sait, Zilan, Dersim, 6-7 Eylül’de İstanbul’un yağmalanması, Rumlara Ermenilere yapılanlar, 60 darbesi, 12 Mart, 12 Eylül, sistematik Alevi katliamları, hepsi. Mesela Alevi toplumu tehdit altında, kadın, Kürt, Ermeni, herkes tehdit altında. Halkların dayanışması, kurumsal dayanışma, aydınların sanatçıların dayanışması, bütün kurumları işlevli kılmak, basını, siyasi partileri vesaire ve bu tüm zamanların direnişinin gösterilmesi gerekiyor.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz