BM: Yemen’deki çatışmalar milyonlarca sivili tehlikeye atıyor

0
227

İran destekli Husiler, bir yılı aşkın bir süredir Suudi destekli hükümet güçlerini kuzeydeki son kalesi Marib’i ele geçirmeye çalışıyor.

Petrol zengini bu kente bir süre yaşanan sükunetin ardından, Husiler 8 Şubat’ta yeni bir operasyon başlattı.

Mark Lowcock, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada “Marib’deki askeri tırmanış ve bunun insani durum üzerindeki etkisi konusunda çok endişeliyim” dedi.

Lowcock, “Kente yönelik bir saldırı, iki milyon sivili riske atacak, yüzbinlerce kişi kaçmaya zorlanacak ve hayal edilemeyecek insani sonuçlar doğuracaktır” diye uyardı.

BM diplomatı, bu durumu Perşembe günü BM Güvenlik Konseyi ile tartışacağını belirterek, Yemen halkının içinde bulunduğu sefaleti daha da derinleştirmek yerine krizin çözülmesi çağrısında bulundu.

Bu askeri gerilim, Husilerin ABD’nin yeni yönetimi tarafından terörist örgütler listesinden çıkarılması kararının alındığı döneme denk geldi. Donald Trump yönetimi giderayak Husileri listeye almış, insan hakları örgütleri bu kararın insani yardımların ulaşmasını engelleyeceği tepkisinde bulunmuştu.

Marib etrafındaki çatışmalarda son 24 saat içerisinde her iki taraftan onlarca kişinin öldüğü, onlarcasının da yaralandığı belirtiliyor.  Husiler kendi kayıplarını açıklamıyor. 

Hükümet güçlerine bağlı kaynaklar, Husilerin El Zur bölgesini kontrol altına aldıktan sonra Marib’in batısı ve kuzeyinde ilerleme sağladığını ve Marib barajının batı kısmına ulaştığını belirtiyor.

Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu da Marib etrafındaki farklı cephelere bomba yağdırıyor. Husilere bağlı El Mesire televizyonuna göre son 24 saat içerisinde 13 hava saldırısı gerçekleşti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz