Bağdat’taki bombalı saldırıları IŞİD üstlendi

0
222

Irak’ın başkenti Bağdat’ta 32 kişinin hayatını kaybettiği, 110 kişinin de yaralandığı çifte bombalı saldırıyı IŞİD üstlendi. Örgüt, saldırıların hedefinin Şiiler olduğunu belirtti.

Irak’ın başkenti Bağdat’taki Tayaran Meydanı’ndaki Pazar yerinde 32 kişinin hayatını kaybettiği, 110 kişinin de yaralandığı iki bombalı saldırıyı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) üstlendi.

IŞİD, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, saldırıların hedefinin Şiiler olduğunu belirtti.

Irak’ta bir yıla yakın süredir devam eden kısıtlamaların gevşetilmesiyle birlikte meydandaki ikinci el kıyafet pazarında normalin üstünde bir kalabalık vardı.

ASKERİ KADROLARDA GÖREVDEN ALMALAR

Saldırıların ardından Irak’ta askeri kadrolarda önemli değişiklikler yapılırken güvenlik zafiyetine işaret eden Başbakan Mustafa el-Kazımi, Bağdat Operasyonlar Komutanı Kays Muhammedavi’yi görevden aldı. Bağdat Operasyonlar Komutanlığında görevden uzaklaştırılan bir başka yetkili ise istihbarat ve güvenlik işlerinden sorumlu General Basim Velid oldu.

BBC Türkçe’nin haberine göre Bağdat’ta en son Ocak 2018’de benzer bir bombalı saldırı düzenlenmiş, aynı meydanda 35 kişi hayatını kaybetmişti.

IŞİD, bir dönem Irak ve Suriye’de, yaklaşık 8 milyon kişinin yaşadığı, 88 bin kilometrekarelik bir alanı kontrol ediyordu.

Irak hükümeti, IŞİD ile mücadelesinde 2017 sonunda zafer ilan etti. IŞİD’in ABD liderliğindeki koalisyon ve İran destekli milislerin yardımıyla yenilmesinden sonra bu tip bombalı saldırılar da azalmıştı.

IŞİD, günümüzde Irak’ta herhangi bir bölgeyi elinde tutmasa da zaman zaman kırsal kesimlerdeki hücrelerini devreye koyarak saldırılar düzenliyor.

(HABER MERKEZİ)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz