Alevi köyüne 40 yıl önce yapılan camide ne imam ne de cemaat var

0
249

Dersim’in Mazgirt ilçesine bağlı Lazwan(Aslanyurdu) köyünde 1980’den sonra yapılan camiye köylüler gitmiyor. Herkesin Alevi olduğu köyde, cami boş ve ambar olarak kullanılıyor. Köylüler, “Burası tamamen Alevi bir köy. Devletin baskısıyla asimilasyon politikasına uygun olarak yapılmış bir cami. Burada cami yerine cemevi veya sağlık ocağı yapılsa daha iyi olurdu” dediler. 

Dersim’in Mazgirt ilçesine bağlı Lazwan(Aslanyurdu) köyünde 1980’den sonra yapılan camiye köylüler tepki gösteriyor. Köy halkı, cami yerine cemevi veya sağlık ocağı yapılması gerektiğini söyledi.

“ASİMİLASYON POLİTİKASINA UYGUN OLARAK CAMİ YAPILDI”

Zamanında bütün köylere cami yapılmasının mecbur kılındığını söyleyen Dersim Kaplan, “Bir kere imam atanmış ama ondan sonra bir daha bu köye imam gelmedi. Kimse de camiye gitmemiş, devletin bir politikası aslında, asimile etmek için cami yapılmış. Burası Sünni değil tamamen Alevi bir köy. Tamamen devletin baskısı, zorbalığıyla ve asimilasyon politikasına uygun olarak yapılmış bir cami.

“KİMSE CAMİYE GİTMİYOR, AMBAR OLARAK KULLANILIYOR”

Şu anda cami boş, insanlar ambar olarak kullanıyor. Caminin yerine köy odası, cemevi yapılabilir. 5 yıl önce muhtarımız kaymakama müracaat etmişti, üzerinde politik yazılar vardı kaymakam da köy ziyaretinde yazıları görüp muhtara söylemişti. Siz bu camiyi boyayın, kullanılır hale getirin biz bunu köy tüzel kişiliğine bağışlayacağız siz istediğiniz şekilde değerlendirebilirsiniz dedi ama kaymakam sözünü tutmadı” dedi.

“Köyümüzde cami var ama şu an kullanılmıyor boşu boşuna orada duruyor” diyen Kemal Kaya, “Köyümüz dört ana yol üzeridir ama sağlık ocağımız yok. Cami yerine sağlık ocağı yapılsaydı iyi olurdu” dedi.

“CAMİ YERİNE CEMEVİ VEYA SAĞLIK OCAĞI OLSUN”

“Burada cami yerine cemevi yapılsa daha iyi olurdu” diyen Nazım Yıldız da, “1980’lerde yapıldı bir ara hoca gelmişti ama hoca da gitti öyle kaldı. Cami yerine cemevi, sağlık ocağı olsaydı daha iyi olurdu. İğne olmak için Dersim merkeze gidiyoruz” dedi.

Cihan BERK/PİRHA

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz