‘AKP modern pranga olan elektronik kelepçe uygulamasını yaygınlaştırmak istiyor’

0
270

HDP’li Ali Kenanoğlu, özellikle Boğaziçi eylemlerinde öğrencilere verilen ev hapsi cezalarıyla gündeme gelen elektronik kelepçe uygulamasıyla ilgili meclis araştırması talep etti. Elektronik kelepçe uygulamasının yukarıdan talimatlarla ve politik sebeplerle uygulandığını belirten Kenanoğlu, toplumsal muhalefetin eve hapsedilmek istendiğini vurguladı.

AKP’li Recep Tayyip Erdoğan tarafından Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasına karşı yapılan eylemlere ilişkin şu ana dek 24, şubat ayının ilk iki haftasında ise toplam 48 kişiye ev hapsi cezası verildi. Ev hapsi cezası verilen yurttaşlara, elektronik kelepçe uygulaması yapılıyor.

Bu uygulamayı Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıyan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, uygulamanın yukarıdan talimatla ve politik Saiklerle hayata geçirildiğinin açık olduğunu belirterek, elektronik kelepçenin olağan bir aksesuara dönüştüğünü vurguladı.

‘AKP ELEKTRONİK KELEPÇE UYGULAMASINI YAYGINLAŞTIRMAK İSTİYOR’

Uygulama ile ilgili Meclis Araştırması için önerge veren Kenanoğlu, gerekçesinde ayrıca şu ifadeleri kullandı:

Yerli ve milli elektronik kelepçenin üretilmesiyle ve 2021 yılı Ocak ayından itibaren Sulh Ceza Hakimlerinin bol kepçeden verdiği ev hapsi (konutu terk etmeme) adli kontrol tedbiri kararları, tıpkı tutuklu yargılama gibi bir tedbir olarak değil cezalandırma aracı olarak uygulanmaya başlamıştır. Ev hapsi, ilçeyi terk etmeme gibi tedbirler, tutuklama gibi yurttaşları özgürlüğünden yoksun bırakan tedbirler oluğu açıktır.

Normalde gözaltı işlemi bile yapılmayan, yapılsa dahi emniyetten salıverme şeklinde sonuçlanan, en kötü ihtimalle mevcutlu olarak getirildiği savcılık tarafından ifade işlemi sonrasında serbest bırakılan insanlarımız, son süreçte 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet suçlaması nedeniyle artık tutuklama, eve hapsedilme veya ilçeden çıkma yasağı ile karşı karşıya kalmaktadır.”

Anılan kanunun 32. maddesinde “Kanuna aykırı toplantı veya gösteri yürüyüşlerine katılanlar, ihtara ve zor kullanmaya rağmen dağılmamakta ısrar ederlerse, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” denilmektedir. Alt sınırı 6 ay olan, infazdaki yaygın söylemiyle “yatarı olmayan” bir suçlama ve yargılama neticesinde çok büyük oranla beraatla sonuçlanmaktadır.

Son günlerde gözle görünür oranda yaygınlaşan tutuklama, ev hapsi ve ilçe dışına çıkma yasağı kararları, siyasal iktidarın belli bir plan dâhilinde hareket ettiğini, faşizmi kurumsallaştırmak adına her yolu deneyeceğini, medya, kolluk kuvvetleri ve yargı mekanizmasını senkronize bir şekilde harekete geçirdiği gözlemlenmektedir.

AKP iktidarının her zamanki gibi hamle yaparken salt bir hedefe odaklanmadığı, bu uygulaması ile de özel olarak ev hapsi ve elektronik kelepçe uygulamasını yaygınlaştırarak birçok sonuç elde etmek istediği görülmektedir.

‘TOPLUMSAL MUHALEFETE ‘MODERN PRANGA’

Sokaktaki muhalefeti bitiremeyen siyasal iktidar, polis şiddetinin yanında yargı sopasıyla son günlerde gözle görünür oranda yaygınlaşan tutuklama, ev hapsi ve ilçe dışına çıkma yasağı kararlarına bir yenisini ekleyerek, elektronik kelepçe denilen modern prangayı insanlarımızın ayak bileğine takarak ne kadar süreceği belli olmayan ev içi tutsaklık sürecini başlatmıştır. Bu uygulamanın normalleşmesi halinde geleceğin tutsaklık modeli olan elektronik kelepçe hayatımızın olağan bir parçası, vücudumuzda görmeye alışık olduğumuz bir aksesuara dönüşecektir.”

(HABER MERKEZİ)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz