Af Örgütü’nden Türkiye’ye kaçırılma uyarısı

0
233

Uluslararası Af Örgütü, Türkiye’de artan kaçırma ve kaybedilme vakalarıyla ilgili açıklama talep ederek vakaların aydınlatılmasının devletin yükümlülüğünde olduğunu hatırlattı

Uluslararası Af Örgütü, Türkiye’de yaşanan kaçırma ve cebri kaybedilme vakalarıyla ilgili resmi makamlardan açıklama talep etti.  DW Türkçe’de yer alan habere göre Af Örgütü’nden Milena Büyüm, Alman haber ajansı dpa’ya yaptığı açıklamada Türkiye’de son yıllarda cebri kaybedilme şüphesi taşıyan çeşitli vakalara tanık olunduğuna işaret ederek bu vakaların soruşturularak aydınlatılmasının devletin yükümlülüğünde olduğunu vurguladı.

Cebri kaybedilme ne demek?

Uluslararası hukukta “cebri kaybedilme”, bir kişinin devlet memurları, ya da devletin görevlendirdiği, desteklediği ya da göz yumduğu kişi ya da gruplarca özgürlüğünden alıkonması olarak tanımlanıyor. Bu durumlarda devlet alıkonmayı kabul etmezken, yasal koruma alanı dışındaki kişiyle ilgili bilgi edinilemiyor.

Af Örgütü’nden Büyüm, Türkiye’nin cebri kaybedilmeyle ilgili uluslararası sözleşmede imzasının bulunmadığını ancak yine de cebri kaybedilme yasağının Türkiye’yi de bağladığını ve Türk makamlarının vakaları aydınlatmakla yükümlü olduğunu kaydetti. Büyüm, cebri kaybedilmenin uluslararası hukuka göre bir suç olduğuna da dikkat çekti.

Türkiye’de son zamanlarda kendilerine “Görünmeyenler” diyen bir grup tarafından çok sayıda insan kaçırıldı. Son olarak İstanbul Başakşehir’de Gökhan Güneş adlı bir işçi kaçırılmış ve kamuoyunun yoğun tepkisi ardından 6 gün sonra bırakılmıştı. Güneş, yoğun işkence ve ajanlık dayatmasına maruz kaldığını aktarmıştı.

HABER MERKEZİ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz