AB Türkiye’nin limonunu ‘zehirli’ diyerek almadı

0
232

İspanya’nın Limon ve Greyfurt Sektörü Birliği (Ailimpo), dünyada en fazla limon üreten ülkeler sıralamasında altıncı sırada olan Türkiye’nin yetiştirdiği limonların zehirli olduğunu tespit etti. İspanyol kuruluş, Türkiye’nin geçtiğimiz Kasım ayından bu yana 18 limon ve 7 greyfurt yükünde izin verilenden daha fazla tarım ilacını bulunduğunu Avrupa Birliği’nin tarım ve gıda ürünleri için kurduğu erken uyarı sistemi RASSF’a bildirdi.

Sadece AB’de değil, dünya çapında birçok ülkede tarım ilaçlarının gıdalarda bulunmasına izin verilen miktarı, Maksimum Kalıntı Limiti’ne (MRL-Maximum Residue Level) belli oranlarda izin veriliyor. Ancak Türkiye’de üretilen limon ve greyfurtlarda MRL oranının aşırı derece kullanılmasının insan sağlığı için ciddi tehlikelere yol açacağını belirten İspanya’nın uyarısı ardından Türkiye’nin AB piyasasına sokmaya çalıştığı bu ürünler geri gönderildi.

ZEHİRLİ ÜRÜNLER RUSYA VE IRAK’A MI SATILDI?

Türkiye’nin son üç aydır AB’ye satmaya çalıştığı limon ve greyfurtlarda MRL oranları izin verilenden daha fazla olan şu kimyasal maddelerin bulunduğu açıklandı: “Chlorpyrifos”, “prochloraz”, “chlorpyrifos-methyl”, “pirimiphos-methyl ve “buprofezin”. 

AB’nin geri gönderdiği bu ürünleri ise Türkiye’nin Avrupa dışındaki ülkelere satmış olabileceği belirtiliyor. Geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin 2020 yılındaki limon ihracatına ilişkin açıkladığı verilerde diğer ülkelerin aksine en fazla ürünün Rusya ve Irak’a satıldığı açıklanmıştı. Limon ticareti sıralamasında üçüncü sırada ise Suudi Arabistan var.

ERDOĞAN REJİMİ ‘İSPANYA BİZİ ÇEKEMİYOR’ DİYEBİLİR

İspanya 689 bin ton limon ihracatı ile Meksika’nın ardından dünyada en fazla limon ticareti yapan ikinci ülke. Türkiye ise 470 bin ton ile İspanya’nın ardından üçüncü olmasından kaynaklı olarak AB’nin zehirli limon ve greyfurtlar için aldığı kararın ardından başta Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere Türk yetkilileri “İspanya bizi çekemiyor, kıskanıyor” diyebilir.

İspanya, Türkiye’nin olası bu karşı hamlesini tahmin etmiş olacak ki ürünlerin zehir barındırdığı diğer AB üyesi ülkelerde tarım ürünlerini kontrol eden kuruluşlarınca da onaylandı. Bulgaristan’da 11, Hırvatistan’da 2, Slovenya’da 4, Polonya’da 4 ve yine Romanya’da 4 kez yapılan araştırmada İspanya’daki benzer sonuçlar elde edildi.

İspanyol Ailimpo kuruluşu ise dün yaptığı yeni bir açıklamada Avrupa Komisyonu ve AB ülkelerini Türkiye’nin önümüzdeki günlerde yeniden satmaya çalışacağı zehirli narenciye ürünler konusunda bir kez daha uyardı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz