Maraş Demokratik Haber Gazetesi

1.3 C
Kahramanmaraş
Salı, 10 Aralık 2024

Çöçelli köylüleri: 250 senelik geçmişimiz fabrikalarla, madenle yok ediliyor

Maraş’ın Pazarcık ilçesine bağlı Çöçelli Köyü’nde yaşam alanlarının yanında yapılan taş ocağına ve fabrikaya tepki gösteren köylüler, patlatılan dinamitler nedeniyle evlerinin çatladığını ve çökme tehlikesi oluştuğunu, tarım arazilerinin, zeytinliklerinin hava kirliliğinden zarar gördüğünü dile getirdiler.

Maraş’ın Pazarcık İlçesine bağlı Alevi köyü Çöçelli’de taş ocağı yapılmak istenmesinin ardından şimdi de fabrika yapılması gündemde. Fabrika yapılmak istenen yerde dinamitlerin patlatılması sonucu evlerde hasar oluşurken, fabrika Maraş ve Antep bölgesindeki plastik atıkları yakarak  elektrik enerjisi elde edecek.

PİRHA’ya konuşan Çöçelli köylüleri yaşam alanlarının daraltıldığını belirterek bir an önce bu projeden vazgeçilmesi çağrısında bulundular.

“250 SENELİK GEÇMİŞİZ YOK EDİLİYOR”

Çöçelli köyünden bir kadın, köylerinin yaklaşık 250 senelik geçmişi olduğuna ve bu tarihin yok edilmek istendiğine işaret ederek, “Burada zaten bir fabrika kuruldu. İstemediğimizi söylüyoruz. Mesele sadece evlerimizde çatlak olması değildir. Torunlarımıza bırakacağımız 250 senelik geçmişimiz yok ediliyor. Bunu hiç kimse gündeme getirmiyor. Bir sobanın dumanı ile fabrikadan çıkan duman bir olur mu? Burası deprem bölgesi ve biz fay hattının üzerindeyiz. Çöçelli köyü ve fabrikalar birlikte yok olacağız. Mısır ekiyoruz zehirleniyor, suyumuz zehirleniyor. Bu fabrikaların, madenlerin hiç birisini istemiyoruz” diye konuştu.

“TEPKİ  VERMEYELİM DİYE KÖYÜMÜZÜ KARANTİNAYA ALDILAR”

Fabrikaya karşı geçmiş dönemlerde tepkilerini dile getirdikleri için jandarma tarafından köylerinin Covid-19 bahanesiyle karantinaya alındığına ve böylece tepkilerinin önünün kesilmek istendiğine dikkat çeken Döne Çöçelli, “Her gün patlatılan dinamitler ile deprem olduğunu zannediyoruz. Köylüler olarak dışarı çıktık, tepki verdik. Jandarma pandemi nedeniyle köyü karantinayı aldı. Ama köyümüzde karantina yoktu. Bu fabrikalar yaşam alanlarımızı daraltıyor. Geleceğimizi bitiriyorlar. Hayvanlarımızın otlayacağı yerler kalmadı. Bizler fabrikalar ile zehirlenmek istemiyoruz. Köyüme dokunmasınlar” diyerek tepki gösterdi.

“FABRİKANIN ZEHRİNDEN DOLAYI TARLADAN VERİM ALAMIYORUZ”

Bir diğer Çöçellili kadın ise, fabrikanın zehrinden dolayı tarlalarından verim alamadıklarını belirterek, şunları aktardı:

“Önceki dönemlerde tarlalarımızdan aldığımız verim çok iyiydi. Şimdi ise fabrikanın zehrinden dolayı verim alamıyoruz. Çiftçilik dahi yapamıyoruz. Yanı başımıza tekrar fabrikalar kuruyorlar. Biz bu fabrikaları istemiyoruz. Neden burada yapılmak isteniyor? Köyün yerleşim alanından çok daha fazla bir alan bu fabrika için hazırlanmış. Köyü göçertmek istiyorlar. Sesimizi duysunlar artık.”

Zeynep isimli yurttaş da, “Köyümüze yapılmak istenen bu fabrikaya karşıyız. İstemediğimizi söylediğimiz halde buna zemin hazırlanıyor. İlk önce otoban yolunu buraya getirdiler, sonra fabrikaya burayı getirdiler. Bunun sonu gelmemeye başladı. Bunun karşısında olduğumuzu belirtmek isteriz” şeklinde konuştu.

“40 EVDE HASAR VE ÇATLAKLAR VAR”

Fatma Çöçelli de, yaşlıların astım hastalığına yakalandığını belirterek, “Bu köyde yapılmak istenen fabrikaya karşıyız. Dinamitlerden, hava kirliliğinden rahatsızız. Hiçbir fabrikanın yapılmasını istemiyoruz. Yaşlılarımız astım hastası olmakta. İnsanlar şehirlerden kaçıp köylere doğa ile iç içe olmak için yerleşiyor. Burayı da taşlaştırmak istiyorlar. Doğamızın talan edilmesini istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

“Kimse derdimize çare bulamıyor” diyen Hasan Şipar ise dinamit patlamalarından kaynaklı 40 evde hasar ve çatlaklar olduğunu ifade ederek şunları kaydetti:

“Zeytin ağaçlarımız toz ile kaplandı. Dinamit patlatmalarından dolayı evlerimiz hep hasar gördü. Deprem oluyor endişesi ile dışarıya kaçıyor. Kimse derdimize çare bulamıyor. Köylüler olarak karşı çıktık. Maraş’tan bir heyetin gelip bu hasarları inceleyeceği söylendi. 1 senedir onlardan da ses yok. Evlerimizin  duvarları yarılmış durumda. 40 ev hasar görmüş durumda. Zeytin ağaçlarımız ve üzerleri toz ile kaplanıyor, toplayamıyoruz.”

Cebrail ARSLAN/MARAŞ

Son Eklenenler

Bu Hafta En Çok Okunanlar

spot_img

Son Eklenenler

Ruhsat iptal edildi ama inşaat durmadı

Marmaris’te milli park içinde otel ve devremülk inşaatı yapan Sinpaş, mahkemenin yapı ruhsatlarını iptal...

Karadeniz’de zemin sıvılaşması heyelan riskini arttırıyor

Karadeniz Sahil Yolu’undaki heyelan artışına işaret eden CHP Milletvekili Tahsin Ocaklı, yol için yapılan...

Petrol şoku bu kez Xarpet’te

Kürt coğrafyasının tamamı maden, enerji ve petrol sahalarına dönüştürülmesi aralıksız devam ediyor. Xarpet’te 151...

Arktik 2027 yazında buzsuz kalacak

Kuzey Kutup Denizi’ndeki buz kaybının 2030 yılı civarında gerçekleşeceği beklenirken, yeni veriler buzsuz bir...