Çevre ve doğal yaşamın korunmasına dair çalışmalarıyla bilinen Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF), Afrika’daki yerli halklara işkence, tecavüz ve cinayet iddialarıyla gündemde.
2017 yılında Survival International adlı Britanyalı bir sivil toplum kuruluşunun ortaya çıkardığı iddialara göre, WWF tarafından eğitilen ve fildişi ticaretine karşı mücadele eden orman bekçileri yerli kabile üyelerine işkence ediyordu.
EĞİTİLEN BEKÇİLER İŞKENCE, CİNAYET VE TECAVÜZLERE KARIŞTI
WWF’nin sembolü olan pandanın adıyla France-TV tarafından yayınlanan ‘Panda neye oynuyor’ adlı programda da söz konusu iddialar irdelendi. İddialar arasında Afrika’da Kongo, Kamerun ve Orta Afrika Cumhuriyeti topraklarında yaşayan ‘Baka’ adlı kabileye yönelik WWF tarafından eğitilen orman bekçilerinin işlediği suçlar var.
Bu kişilerin ormanlık alanlarda yaşayan kabilelerin üyelerine işkence yaptığı, kimi vakalarda tecavüz ve hatta cinayetlerle suçlandıkları da bildiriliyor.
WWF’nin bölgedeki hükümetler için eğittiği orman bekçilerinin gerçekte her yıl dişleri için 20 bin ila 30 bin arasında bir sayıda katledilen filleri koruma amaçlı görevlendirildikleri savunuluyor.
YERLİLER ‘KENDİ HAYATLARININ DAHA DEĞERSİZ OLDUĞUNU’ DÜŞÜNÜYOR
Konuya ilişkin France-TV’ye konuşan France de Survival adlı kuruluşun yöneticilerinden Fiore Longo, iddiaların doğruluğuna dikkat çekiyor. Baka halkından bazı kişilerin kendilerine ‘bizlere hayvan muamelesi yapıyorlar’ dediğini söyleyen Longo, Baka halkının ormanlardaki kaynaklar ile fil avcılığıyla geçindiğini belirtiyor.
Yerli kabilelerin tarihten bu yana doğal kaynaklarla yaşamlarını sürdürdüğünü hatırlatan Longo, “Bu nedenle ‘fildişi taciri’ muamelesi görüyorlar. Ve bu insanlar kendi hayatlarının fillerinkinden daha ucuz olduğunu anlıyor” diye tepki gösteriyor.
BM DE SORUŞTURMA AÇMIŞTI
WWF, 60 yıldır doğal yaşamın korunmasına dair çalışmalarıyla dünyanın önde gelen çevre koruma örgütlerinden. Ancak doğayı koruma adına yerli halklara yönelik işkence, tecavüz ve cinayet iddiaları sonrasında 2018’de Birleşmiş Milletler (BM) tarafından soruşturma başlatılmıştı. Mart 2020’de yayınlanan bir raporda, WWF’nin ‘eko bekçiler’ olarak eğittiği kişilerin baskı atmosferi, korku ve bireyleri imkanlardan mahrum bırakma gibi suçlarına dikkat çekilmişti. Bu raporun hemen sonrasında Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından WWF’ye ayrılan 70 bin Euroluk bir sübvansiyon askıya alınmıştı.