Amerikan gazetesine göre, Çinli yetkililer bu konuda farklı uzmanların görüşüne başvurdu. Böyle bir senaryonun gerçekleşmesinin Washington’a ciddi zarar verebileceği ifade ediliyor.
Sözkonusu proje, iki dev arasındaki stratejik çatışmanın yoğunlaştırılması kapsamında ele alınıyor.
Çin Komünist Partisi, bu amaçla elindeki önemli bir levyeyi kullanmayı öngörüyor. Financial Times, nadir toprak üretiminin neredeyse tamamının Çin tekelinde olduğuna dikkat çekiyor. Çin, bu maddelerin yüzde 80’ni sağlıyor.
Böyle bir ambargo kısa vadede ABD’yi ağır etkileyebilir. Örneğin F-35 savaş uçağı üreticisi Lockheed Martin gibi bir şirketi zor durumda bırakabilir. Bu şirketin nadir toprak elementine yoğun bir şekilde ihtiyacı var. Her uçak 417 kilo bu madden içeriyor. Diğer bir ifadeyle Amerikan hava kuvvetleri ile aralarında Tayvan’ın olduğu 15 dolayında başka ülke ordusunun savaş uçakları için temel bir bileşim olduğu anlamına geliyor.
Aynı habere göre Pekin bu konuda eyleme geçmeyebilir de. Zira iki yönlü tehlike oluşturuyor. Birincisi çevre açısından, ikincisi Çin’in bu alandaki egemenliğine darbe vurma riski açısından.
Nadir toprak elementi, adının aksine dünyanın birçok yerinde bulunuyor. Ancak çıkarılmaları çevreyi ağır bir şekilde kirletiyor.
Çevreye saygılı bir şekilde işletilmelerinin maliyeti yüksek olduğu için, Pekin zayıf bir rekabet karşısında kendisini hakim olarak ortaya koyuyor.
Bu tehlike karşısında Amerikalılar ve Avrupalılar, tedariki güvenceye almak için kendi üretimlerini arttırmaya başladı. Pekin’in ortaklarını daha fazla korkutması halinde, diğer güçlerin üretimi arttırma eğilimi hızlanabilir. Bu da Çin’in sözkonusu maddeler üzerindeki egemenliğini zayıflatabilir.