AB Komisyonu 5 ülkeye ırkçılık ve yabancı düşmanlığı uyarısı

0
222

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Belçika, Finlandiya, İsveç, Bulgaristan ve Polonya’yı ırkçılıkla mücadelede yetersiz kalmalarıyla nedeniyle uyardı.

Von der Leyen tarafından bu ülkelere gönderilen mektupta, AB tarafından 2008 yılında kabul edilen ve ırkçı-yabancı düşmanı eylemleri cezalandırılmasını öngören kararın ulusal yasalara uyarlanması çağrısı yapıldı.

Söz konusu AB kararında, “Tüm AB ülkelerinde, ırkçı ve yabancı düşmanlığına dair ağır eylemler etkili, orantılı ve caydırıcı cezai yaptırımlarla cezalandırılır” deniyor.

Ekim 2020’de Estonya ve Romanya’nın da uyarıldığı söz konusu AB kararına rağmen Belçika ve Bulgaristan’a dikkat çeken AB Komisyonu Başkanı, bu ülkelerde işlenen suçlarda ırkçı ve yabancı düşmanı saik olması halinde ağırlaştırılmış ceza verilmemesine işaret ediyor. Ursula von der Leyen, Bulgaristan, Finlandiya, İsveç ve Polonya’da ise uluslararası suçlar ile Yahudi Soykırımı’nı öven, inkâr eden veya önemsiz gösteren söylemlerin yargılanmasına dair kuralın ulusal yasalarda yer almamasını eleştiriyor.

Von der Leyen, Finlandiya örneğinde ırkçılık veya yabancı düşmanı suçların ancak mağdur bireylerin şikâyet etmesi durumunda yargılanmasına tepki gösteriyor.

AB Komisyonu Başkanı’nın mektup yazdığı ülkelerin en geç 2 ay içinde cevap vermeleri gerekiyor. Aksi halde Avrupa Adalet Divanı’na gidecek bir sürecin önü açılabilecek.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz