Yeni Zelanda, Afganistan’daki askeri varlığına son veriyor

0
246

Başbakan Jacinda Adern yaptığı yazılı açıklamada “Yeni Zelanda Savunma Kuvvetleri’nin Afganistan’daki 20 yıllık varlığının ardından, bu konuşlanmaya son vermenin zamanı geldi” dedi.

Başbakan, Afgan hükümeti ile Taliban hareketi arasında Doha’da süren barış görüşmelerinin Afgan çatışması için en iyi kalıcı siyasi çözüm perspektifi olduğunu ve Yeni Zelanda güçlerinin bölgede bulunmasının artık gerekli olmadığını kaydetti.

2001 yılından bu yana aralarında özel kuvvetler, yeniden inşa ekipler ve eğitimcilerin olduğu 3 bin 500 dolayında Yeni Zelandalı Afganistan’daki askeri misyona katıldı. Bu askeri varlık son yıllarda kademeli olarak azaltılmıştı. Mevcut durumda sadece 6 kişi Afganistan’da bulunuyor.

Jacinda Ardern, askeri varlığa son verme kararını NATO’daki ortakları ile tartışarak aldıklarını belirtti.

NATO savunma bakanlarının da bu hafta toplanarak Afganistan’daki misyonun geleceğini tartışması bekleniyor. “Resolute Support” isimli eğitim misyonuna 36 ülkeden 9600 asker katılıyor.

ABD geçen yıl Talibanlarla bir anlaşma yapmıştı. Bu anlaşma Talibanların güvenlik garantileri vermesi karşılığında ABD askerlerinin Mayıs 2020’ye kadar ülkeden çekilmesini öngörüyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz