Trump destekçileri kongreyi bastı, 4 ölü

0
227
                    <strong>ABD Başkanı Donald Trump’ın destekçileri, seçilmiş Başkan Joe Biden’ın seçimlerdeki zaferinin resmileşmesi için Kapitol’de oturum gerçekleştiği esnada Trump’ın destekçileri ABD Kongresi’ni bastı. Yaşanan olaylarda 4 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi.</strong>

ABD’nin başkenti Washington’da, başkanlık seçimi sonuçlarının resmileştirileceği Kongre oturumunu, yenilgiyi kabul etmeyen Trump’ın destekçileri tarafından basıldı. Başkent Washington polisinin yaptığı açıklamaya göre, olaylar sırasında biri polis tarafından vurulan bir kadın olmak üzere toplam 4 kişinin yaşamını yitirdiği, olaylarda 52 kişinin de gözaltına alındığını açıklandı. Öte yanda iki bombanın da etkisiz hale getirildiği açıklandı.

Yaşanan gelişmelerin ardından Washington’da alınan sokağa çıkma yasağı da uzatıldı. Washington’da 15 günlük acil durum ilan edildi ve sokağa çıkmak yasaklandı.

“TRUMP SORUMLULUK ALMALI VE KAOSU DURDURMAK İÇİN ORTAYA ÇIKMALI”

ABD’nin seçilmiş Başkanı Joe Biden, olaylar ardından açıklama yaparak, “Demokrasimiz benzeri görülmemiş bir saldırı altında. Bu kaotik manzara gerçek Amerika’yı yansıtmıyor ve derhal sona ermeli. Bunu yapanlar kanunsuz aşırılıkçılar. Yapılan protesto değil bir kalkışmadır. Demokrasinin simgesi olan ülkemizin bu aşamaya gelmesi beni şoke etti. Başkan Trump sorumluluk almalı ve kaosu durdurmak için ortaya çıkmalı. Güvenliğim, güvenliğimiz ve yemin törenim için endişeli değilim” dedi.

DEMOKRATLARIN KONGRE’NİN HER İKİ KANADINDA DA KONTROL SAHİBİ OLDU

Olayların gölgesinde ABD’nin Georgia eyaletinde Senato üyeliği için yapılan ikinci tur seçimlerde her iki koltuğu da Demokratlar kazandı. Böylece Demokratlar, 2015’ten bu yana ilk kez Senato’da kontrolü ele geçirdi. Bu sonuçlar, Demokratların Kongre’nin her iki kanadında da kontrol sahibi olması anlamına geliyor.

OLAYLAR DÜNYA BASININDA GENİŞ YER ALDI

Washington’da 4 kişinin yaşamını yitirdiği saldırı dünya ve ABD basınında, “Trump çeteleri kışkırtıyor”, “Darbe günü” ve “Ateşten Şeytan” gibi başlıklarıyla yer aldı. Der Spiegel, Trump’ı “Ateşten Şeytan” olarak tanımlarken, “Bir başkan kendi ülkesini ateşe verdi” başlığını attı. İtalyan La Repubblica Gazetesi ise, yaşananları “Darbe günü” diye duyurdu.

Deutsche Welle, Kongre binasının işgali sırasında öldürülen 4 kişiyi başlığa taşırken, demokratların “Kurumlarımız bu kaosu elbette atlatacak güçtedir” sözlerine yer verdi. Fransız Le Monde Gazetesi, “Trump’ın çeteleri kongre binasını bastı” başlığını kullanırken, “Bunların hepsi saçmalık, bu apaçık bir sahtekarlık” ifadelerine yer verdi.

(HABER MERKEZİ)

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz