Tamillere katliam nihayet yargılanacak mı?

0
241
                    Hint Okyanusu’ndaki Seylan adasını oluşturan Sri Lanka’nın kuzey ve doğusunda yaşayan Tamil halkının Tamil Elam Kurtuluş Kaplanları (LTTE) öncülüğündeki savaşında 1983-2009 arasında yüzbinlerce kişi hayatını kaybetmişti. LTTE’deki iç ihaneti fırsat bilen dönemin Sri Lanka hükümeti, 2004’ten sonraki saldırılarını 2009’da büyük kitlesel katliamlar eşliğinde bir imha savaşına dönüştürmüştü. Mayıs 2009’da biten savaşın son aylarında on binlerce sivilin katledildiği, çok sayıda savaşçının ise esir alındıktan sonra infaz edildiği biliniyordu.

Çin, Hindistan, ABD ve Avrupa Birliği (AB) olmak üzere dünyanın tüm büyük güçlerinin o dönemde göz yumduğu Tamil ülkesindeki katliamların hesabının sorulmasına dair mücadele ise sürüyor. İnsan hakları örgütlerinin taleplerine görmezden gelemeyen Birleşmiş Milletler (BM) nihayet harekete geçiyor.

SAVAŞ SUÇLARININ SORUMLULARININ SORUŞTURULMASI İSTENİYOR

AFP’nin BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği tarafından hazırlanan bir raporuna dayandırdığı haberine göre, Tamil halkına yönelik katliamın UCM’de soruşturulması isteniyor. Raporda, 37 yıl süren savaşta ‘her iki tarafın’ işlediği savaş suçlarının sorumlularının araştırılması talep ediliyor.

Henüz yayınlanmayan raporda görüşleri aktarılan BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, sorumlulukların ortaya çıkarılması ve iki halk arasındaki barışın sağlanması için ulusal düzeydeki çabaların sonuçsuz kaldığının altını çiziyor. Bachelet, suçların cezasız kalmasının kök saldığı ve kurbanların ‘sisteme olan güven eksikliğinin’ arttığını vurguluyor.

Aynı raporda 2019’da Devlet Başkanı seçilen ve 2009’daki son katliamlar döneminde Savunma Bakanı Yardımcısı olan Gotabaya Rajapaksa’nın insan haklarının korunması yönündeki adımları geriye doğru götürdüğü de ifade ediliyor.

İnsan hakları savunucuları ile muhaliflere karşı gözetimlerin arttığı vurgulanan raporda, ‘oto sansür ikliminin hakim olduğu’ belirtiliyor.

BM DIŞINDA TALEP EDİLEMİYOR

Michelle Bachelet’nin raporunda hem Sri Lanka ordusunda hem de Tamil gerillaları arasında savaş suçu işlemiş olanlar var ise, bu kişilere karşı UCM tarafından yaptırım yapılması tavsiye ediliyor. Raporda ayrıca bu kişilerin uluslararası düzeydeki varlıklarının dondurulması, seyahat yasakları gibi yaptırımlar öneriliyor.

Sri Lanka’nın UCM’yi kabul eden imzacı ülkeler arasında olmaması nedeniyle sadece BM tarafından yargılanma talep edilmesi mümkün.

2019’da milliyetçi vaatlerle başkanlık seçimlerini kazanan Gotabaya Rajapaksa, savaş suçu işleyen ordu mensuplarının yargılanmayacağı konusunda da vaatte bulunmuştu. Zira en büyük katliamların yaşandığı 2009 yılında Rajapaksa’nın kendisi de o dönemki en üst düzey savunma yetkilisi idi. Gotabaya Rajapaksa’nın şu anda başbakan olan kardeşi Mahinda Rajapaksa ise, o dönemde devlet başkanlığı görevindeydi.

SON AYLARDA 40 BİNİ AŞKIN TAMİLLİ SİVİL KATLEDİLDİ

Tamil Elam Kurtuluş Kaplanları (LTTE)’nin lideri Velipullai Prabhakaran dahil binlerce gerillanın katledildiği savaş, Mayıs 2009’da son bulmuştu. Hareketin önemli isimlerinden Karuna Amman’ın binlerce gerillayı koparacak şekilde ayrılması ve sonrasında bizzat LTTE’ye karşı savaş dahil ihanetin içine girmesinin yanı sıra 2004’deki tsunami felaketinde binlerce gerilla kaybı yaşanması, Sri Lanka hükümetinin lehine olmuştu.

Özellikle 2008-2009 arasındaki savaş hazırlıkları sırasında birçok dünya devletinin bizzat askeri ve siyasi destek vermesi sonucu LTTE güçleri yenilmişti. Ancak bunda Sri Lanka ordusunun savaşın sonlarına doğru sivil-gerilla ayrımı gözetmeksizin katliamlara girişmesi de etkili olmuştu.

BM raporuna da yansıdığı kadarıyla o dönemde Sri Lanka ordusunca yapılan bombardımanlarda siviller hedef alındı. Hastanelerin dahi vurulduğu son saldırılarda çok sayıda gerillanın esir düşmüş olmalarına rağmen infaz edildikleri ve binlerce Tamil halkı mensubunun da kaybedildiği biliniyor.

O dönemde devlet başkanlığı ve Savunma Bakanlığı gibi iki sorumlu noktada yer alan Rajapaksa kardeşlerin yargılanması için yapılan tüm çağrılar karşılıksız kalmıştı. Gotabaya Rajapaksa, son olarak geçtiğimiz yıl orduya yönelik suçlamaların sürmesi halinde BM İnsan Hakları Konseyi üyeliğinden çekilecekleri tehdidinde bulunmuştu.

Tamil halkı, 23 milyona yakın nüfuslu Sri Lanka’da yüzde 15-20 arasında bir nüfusa sahipler. Ülkenin doğu ve kuzeyinde çoğunlukta olan Tamiller, Sinhalaların işgalindeki ülkelerin bağımsızlığı için on yıllardır mücadele ediyor. Bu mücadelede en çok öne çıkan örgüt olan LTTE, 2000’li yıllarda ülkelerinin büyük kentleri dahil çoğunu kontrol ediyordu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz