Sol Parti kongresini online yapacak

0
237

Almanya’da koalisyon hükümetinin büyük ortağı Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU)’nun ardından muhalefette bulunan Sol Parti de daha önce iki kez ertelediği kongresini dijital ortamda yapmaya karar verdi. Partinin yönetim kurulunda alınan karar gereği kongre önümüzdeki Şubat ayının sonunda gerçekleşecek.

16 eyalette sayıları 50 ile 100 arasında değişecek gruplar halinde bir araya gelecek delegeler ve parti üyeleri oy verme işlemelerine internetten üzerinden katılacak. Ancak gruplar halinde buluşmasına izin verilmemesi halinde partinin B planı ise 600 delegenin evinden kongreye canlı olarak bağlanması.

Sol Parti önce 2020’nin yazına ardından da sonbahara ertelenen kongresini bir türlü yapamamıştı. Henüz tarihi tam olarak açıklanmayan dijital ortamdaki kongrede 8 yılın ardından eş başkanlar Katja Kipping ve Bernd Riexinger değişecek. Her iki eş başkan bir dönem daha aday olmayacaklarını açıklamıştı. Zaten Sol Parti’nin tüzüğünde yönetim mevkilerinde en fazla bir ismin 8 yıl görev yapması gerektiği ifade ediliyor.

İKİ KADIN EŞ BAŞKAN OLABİLİR

Şu anada hali hazırda Hessen Eyalet Meclis Grup Başkanı Janine Wissler ve Thüringen Eyalet Meclis Grup başkanı Susanne Hennig Wellsow adaylıklarını açıklamıştı. Her iki kadın politikacının eş başkan olması halinde bu dünya genelinde bir ilk olacak. Sol Parti de kongrede tüzüğünü değiştirerek iki kadın ismin de eş başkan olmasının önünü açabilir.

Sol Parti 2017 yılındaki genel seçimlerde yüzde yüz 9’luk bir başarı elde ederek Federal Meclis’te 69 kürsü kazanmıştı. Şu andaki eş başkanlar Katja Kipping ve Bernd Riexinger birçok kez yaptıkları açıklamalarla Türk devletinin soykırımcı siyasetini sert sözlerle eleştirmiş, Kürt halkının temel hak ve özgürlüklerine kavuşmasından yana tavır almışlardı.

2021 ALMANYA’DA SEÇİM YILI

2021 yılı ise Almanya için seçim yılı olarak yakın tarihe geçecek. 14 Mart’ta Baden-Würtemberg, Hessen ve Rheinland-Pfalz eyaletlerinde, 6 Haziran’da Sachsen-Anhalt’ta, 12 Eylül’de Aşağı Saksonya ve Berlin eyaletlerinde 26 Eylül’de ise federal seçimin yanı sıra Mecklenburg-Vorpommern ve Thüringen eyaletlerinde seçimler var. Aynı gün Aşağı Saksonya’da da belediye seçimleri gerçekleşsek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz