Şair Cemal Süreya’nın aramızdan ayrılışının 31. yıl dönümü

0
273
                    <strong>Asıl adı Cemalettin Seber olan ve modernist bir hareket olan ikinci yeni şiirin öncülerinden Cemal Süreya’nın aramızdan ayrılışının 31. yıl dönümü.</strong>

1931 yılında Pülümür’de doğan ve Dersim Katliamı’nda çocuk yaşta ailesiyle birlikte Bilecik’e sürgün edilen Kürt-Alevi (Kırmanc) bir ailede büyüyen Süreya, 9 Ocak 1990’da girdiği şeker koması sonucu yaşamını yitirmişti.

İkinci Yeni şiirinin teorisini yazan usta şair arkasında “Üvercinka”, “Göçebe”, “Beni Öp Sonra Doğur Beni”, “Uçurumda Açan”, “Sıcak Nal” ve “Güz Bitiği” gibi birçok unutulmaz eser bıraktı.

CEMAL SÜREYA KİMDİR?

Cemalettin Seber veya tanınan adıyla Cemal Süreya 1931 yılında Pülümür’de doğdu. Dersim katliamı sebebiyle Pülümür’den Bilecik’e sürgün edilen Alevi-Kürt (Kırmanc) bir ailede dünyaya gelen Süreya, devlet memurluğu da yaptı. İkinci Yeni şiirinin öncü şairlerinden biri olan Süreya, “Üvercinka” (1958), “Göçebe” (1965), “Beni Öp Sonra Doğur Beni” (1973), “Uçurumda Açan” (1984), “Sıcak Nal” (1988), “Güz Bitigi” (1988) isimli şiir kitaplarına imza attı. Eserlerinde en sık işlediği temalar aşk, kadın, yalnızlık, sosyal ve siyasal eleştiriler, ölüm, tanrı düşüncesi, portreler ve manzum poetikaydı.

Şair, 1959 yılında Yeditepe Şiir Armağanı’nı, 1966 yılında Türk Dil Kurumu Şiir Ödülü’nü, 1988 yılında ise Necatigil Şiir Ödülü’nü kazanmıştır. Bu yazının amacı, Tertele’yi, 1960, 12 Mart ve 12 Eylül darbelerini tecrübe eden Cemal Süreya’nın şiirlerinde politik izleğin peşine düşmektir zira şair 80’den sonra Kürt olduğunu dile getirmiştir.

Deneme, eleştiri, günlük ve antoloji türlerinde yazılar kaleme alan Süreya ayrıca Fransızcadan 40’a yakın kitabı Türkçeye çevirdi. Sosyalist bir dünya görüşüne sahip olan Süreya, Papirüs dergisini çıkarmış ve bu dergide edebî görüşlerini açıklamasının yanı sıra dergiyi bir aydın olarak fikirlerini ortaya koymak için araç olarak kullanmıştır. 9 Ocak 1990’da girdiği şeker koması sonucu vefat etmiş, cenazesi 10 Ocak’ta Şişli Caminde kılınan öğle namazından sonra Kulaksız Mezarlığında toprağa verilmiştir.

(HABER MERKEZİ)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz