Küresel ısınma: Kritik eşik çok daha erken aşılabilir!

0
283

Climate Dynamics başlığıyla yayınlanan bir gözlem araştırmasında, birçok iklim modeline dayanılarak bu yüzyıldaki küresel ısınmanın boyutları hesaplandı. Araştırmada, küresel ısınmanın yol açacağı iklimsel felaketlerde kritik eşik olarak bilinen 1,5 derecelik ısınmaya ne zaman ulaşılacağı hesaplanmaya çalışıldı.

2027-2042 ARASI KRİTİK EŞİK AŞILMIŞ OLACAK

Futura Science sitesinde haberleştirilen araştırmaya göre, Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde çalışan Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından bugüne kadar yapılan hesaplamalar oldukça iyimser kalıyor. IPCC’nin yüzlerce farklı araştırmaya dayandırdığı raporlarında, 19’uncu yüzyıla oranla küresel ısınmadaki 1,5 derecelik artış 2052 yılına kadar yakalanmış olacak.

Ancak Climate Dynamics adlı araştırmada bu tarih 2027 ile 2042 arasında olarak tahmin edildi. Bu ise önümüzdeki on yıllarda birçok iklimsel felaketin meydana gelebileceğini gösteriyor.

Çalışmanın ana yazarlarından Raphael Hebert, araştırmalarının teorik ilişkilerden ziyade yeryüzü sıcaklığına dair bugüne kadarki birçok iklimsel verinin incelenmesine dayandığını vurguladı.

DAHA FAZLA EYLEM GEREKİYOR

Aynı araştırmada dikkat çekilen bir diğer nokta ise, uzun vadede küresel ısınmanın bugüne kadar tahmin edilenden yüzde 10-15 civarında daha az olacağı. Bir diğer başyazar Shaun Lovejoy’a göre, bu durum küresel ısınmanın yaratacağı tehlikelerin göz ardı edilmesi için bir gerekçe olmamalı. Lovejoy, kısa vadeli veya basit siyasi kararlarla küresel ısınmanın durdurulabilmesinin yanılgı olacağını vurgularken, ciddi felaketlerin önlenmesinin mümkün olamayacağını söyledi.

Araştırmada, dünya ülkelerinin 2015 yılındaki BM İklim Anlaşması kapsamında verdikleri iklim vaatlerine dikkat çekilerek, “daha fazla eylem gerekiyor” deniliyor.

2 DERECEYİ AŞMASI HALİNDE CİDDİ FELAKETLER KAPIDA

Küresel ısınmanın 2100 yılına kadar 2 dereceyi aşmayacak şekilde sınırlandırılması gerekiyor. Aksi halde meydana gelecek iklimsel felaketlerin yüz milyonlarca kişiyi yerlerinden edecek şekilde tahribata neden olacağı tahmin ediliyor.

Birçok ada ülkesi veya denizler ile okyanus kıyılarındaki kentler riskli bölgelerin başında geliyor. Ayrıca ısınmanın neden olacağı tarım alanlarındaki tahribatlar ciddi bir gıda krizine de neden olacak.

Oysa bugüne kadar devletlerin taahhüt ettiği iklim vaatleriyle 2100 yılına gelindiğinde küresel ısınmanın 3-4 dereceye kadar sınırlanması mümkün olabilecek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz