İspanya’ya göçler: Kanarya açıklarında ölümler 2,5 kat arttı

0
260

Cominando Fronteras adlı sivil toplum kuruluşunun araştırmasına göre, Akdeniz’deki önlemler nedeniyle İspanya açıklarında ölen göçmenlerin sayısı bu yıl iki buçuk kat arttı. Avrupa Birliği’nin (AB) İtalya veya Yunanistan’a göçmen akınına karşı aldığı önlemlere dikkat çekilen araştırmada, bu nedenle Batı Afrika açıklarından Atlantik Okyanusu’ndaki İspanya’ya bağlı Kanarya Adaları’na göçün arttığı belirtildi.

2019 yılında İspanya topraklarına ulaşmaya çalışırken yaşamını yitiren göçmenlerin sayısının 893 olarak tahmin edildiği kaydedilen araştırmada, bu yıl ise bu sayının en az 2 bin 170 olduğuna dikkat çekildi.

Cominando Fronteras araştırmasına göre, yaşamını yitiren en az bin 1851 göçmen, Atlantik’teki Kanarya Adaları’na ulaşmaya çalışırken yaşanan tekne facialarında boğulanlardan oluşuyor. Araştırmada, Kanarya Adaları’na yolculukta en az 45 tekne faciası yaşandığı bilgisi paylaşıldı.

İspanya İçişleri Bakanlığı verilerine göre 1 Ocak-30 Kasım 2020 arasında Kanarya Adaları’na ulaşabilen göçmenlerin sayısı 19 bin 566. Bu da yola çıkan her 10 göçmenden birinin Atlantik’te yaşamını yitirdiği anlamına geliyor. Öte yandan sadece kasım ayında 8 bini aşkın göçmen Kanaryalara ulaşmayı başardı.

Kanarya Adaları’na yoğun göçten dolayı İspanya hükümeti, en az 7 bin kişilik karşılama merkezleri kurmak için bir acil eylem planını hayata geçireceğini duyurmuştu. Üstelik göçmenlerin büyük bir kısmı Covid-19 salgını nedeniyle boş kalan otel veya turistik tesislere yerleştirilmiş durumda.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz