İngiliz balıkçılar AB anlaşmasına isyan ediyor

0
257

Başbakan Boris Johnson 2016 yılında İngilizlerin referandumla “evet” dediği İngiltere’nin Avrupa Birliği (AB)’den çıkışı anlamına gelen Brexit anlaşmasının en önemli maddelerinden biri “Artık suların tam kontrolü bize geçecekti” diyordu. Bu madde AB üyesi ülkelerden balıkçıların İngiltere’nin milli sularında balıkçılık yapamayacağı anlamına geliyordu.

Ancak yeni yılla birlikte tamamen hayata geçen Brexit’e günler kala Johnson’un AB ile yaptığı ticaret anlaşması AB’ye İngiltere’nin balıkçılık sularına erişim hakkı verdi. Anlaşma gereği balıkçılık kotasının sadece yüzde 25’i İngiltere’nin olacak, geri kalan yüzde 75’i ise diğer AB ülkelerine geçti.

‘JOHNSON BİZE İHANET ETTİ’

Özellikle Fransız ve İspanyol balıkçıları sevindiren bu anlaşma İngiliz balıkçılarda ise hayal kırıklığına yol açtı. Çünkü AB üyesi ülkelerin balıkçıları İngiltere’nin kıyılarına 6 deniz mil kadar yaklaşıp balık avlayabilecekler. “Johnson bize ihanet etti” İngiliz balıkçılar faaliyetlerine devam etmesini öngören ticaret anlaşmasına tepki gösteren balıkçılar “Fishing for Leave” adıyla bir kampanya başlattı.

Kampanyanın sözcülerinden Aaron Brown İngiliz balıkçıların anlaşmaya cezalandırıldığını öne sürerek basına şu açıklamayı yaptı: “AB üyesi ülkelere ait gemiler uzun bir süre daha İngiltere’nin milli sularında balıkçılık yapabilecek, üstelik 5 yıla kadar yüzde 75’lik bir kotayla. Ben 5 yıl sonra da bu anlaşmanın değişeceğini inanmıyorum, öyle görünüyor ki AB ile anlaşmanın faturası İngiliz balıkçılara kesildi.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz