BM Libya’daki ateşkes için uluslararası gözlemcileri gönderecek

0
214

10 yıldır iç savaşın sürdüğü Libya’daki ateşkesin hassaslığına dikkat çeken Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri, uluslararası bir gözlemci heyetinin gönderilmesi için çalışmaların başlatılmasına karar verdi.

AFP’nin Guterres’in BM Güvenlik Konseyi üyelerine gönderdiği bir mektubuna dayandırdığı haberde, gözlemci heyetinin oluşturulması için talepte bulunduğu belirtildi. Mektupta, gözlemciler arasında sivillerin yanı sıra Avrupa Birliği (AB), Afrika Birliği ve Arap Ligi’nde görev almış emekli askerlerin yer alması isteniyor.

İç savaşın tarafları Trablus ve Tobruk merkezli güçlerin Libya’da yabancı askeri varlığından yana olmadıklarını vurgulayan Guterres’in mektubunda, tüm BM üyelerinden de bu ülkeye yönelik silah ambargosuna uymasının istendiği belirtiliyor.

Libya’da Trablus merkezli Ulusal Birlik Hükümeti ile Tobruk merkezli parlamentonun desteklediği Halife Haftar’a bağlı güçler arasındaki çatışmalar, Ekim ayında ateşkesle sonuçlanmıştı. Ancak ülkede başta Türkiye’nin paralı çeteleri olmak üzere on binlerce yabancı güç de bulunuyor. 23 Ekim’deki ateşkes anlaşması kapsamında bu güçlerin en geç 90 günlük sürede Libya’dan çıkarılmaları gerekiyordu. 

BM’nin Libya özel temsilcisi Stephanie Williams’a göre, bu ayın başında ülkede halen 20 bin yabancı asker veya paralı asker bulunuyordu.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz