Avrupa’nın ortasında mülteci dramı

0
269

Çoğunluğu Afgan, İranlı ve Afrikalı ülkelerinden gelen mültecilerin amacı “Balkan güzergâhı” olarak adlandırılan Avrupa’nın doğusunda bulunan ülkeler üzerinde Avrupa Birliği (AB) üyesi batılı ülkelere ulaşıp sığınmaktı. Ancak bu mülteciler, AB’nin sınırlarını sıkı sıkıya kapatmasıyla Bosna-Hersek’te mahsur kaldılar ve bir süredir Hırvatistan sınırında bulunan Bihac kenti yakınlarındaki Lipa isimli kampta tutuluyorlardı.

Zaten ağır şartlarda yaşayan mültecilerin bir de çadırları geçtiğimiz Çarşamba günü çıkan bir yangın sonucunda yandı. Günlerdir süren yoğun kar yağışı altında hiçbir ısınma imkanı olmadan sayıları bine yakın mülteci hayatta kalma mücadelesi veriyor. Kamptan kaçan mülteciler ise soğu hava altında yürüyerek 25 km uzaklıktaki Bihac kentine ulaşmak istedi, ancak bölgedeki mülteci kuruluşlarının verdiği bilgilere göre polis mültecilerin çoğunu gözaltına alarak yeniden kampa götürdü.

KAMPI TERK ETMELERİ YASAK

Geri kalan mültecilerin ise kaçak yollardan Hırvatistan’a geçmeye çalışacakları belirtiliyor. Hırvat polisi ise yakaladığı mültecileri zorla Bosna-Hersek’e teslim ediyor.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM)’un Bosna-Hersek temsilcisi Peter van der Auweraert dün kampa yaptığı ziyaretin ardından Alman TAZ gazetesine konuştu. Mültecilerin hiçbir barınma ve ısınma imkanın olmadığı kamptan çıkmalarının yasak olduğunu belirten Auweraert “Mülteciler korkunç koşullarda tutuluyor” dedi.

Kampta su ve elektriğin olmadığını aktaran Auweraert devamla şu bilgileri verdi: “Yangından kurtulan çadır parçalarının altına sığınıyorlar. Ancak onlar da yoğun kar yağışına dayanıksız. Mülteciler yaktıkları ateşlerle ısınmaya çalışıyorlar ve bunun da ne kadar çok tehlikeli olduğunu geçen hafta gördük. Mayıs ayından itibaren Bosnalı yetkililere kamptaki temel ihtiyaçların karşılanması için baskı yapıyoruz, birçok kez söz vermelerine rağmen hala hiçbir adım atılmış değil.”

‘MÜLTECİLER SİYASETİN KURBANI’

Bosna-Hersek hükümetinin göçmen bakanlığının mültecileri Bihac’a götürerek yerleştirme sözü verdiğini, ancak bunun da yerel yöneticiler tarafından reddedildiğini aktaran IOM yetkilisi Peter van der Auweraert “Günün sonunda bu mülteciler siyasetin kurbanı oluyorlar. Maalesef bizler de sadece uyku tulumları, elbise ve yemek verme dışında hiçbir şey yapamıyoruz” diye konuştu.

Hırvat polisinin de sınırda yakaladığı mültecilere işkence yaptığı ve insanlık dışı muamelelere tabi tuttuğuna dair kendilerine birçok şikayet geldiğini de ifade eden Auweraert “Son olarak bir ekibimiz sınırda Bosna-Hersek’e zorla geri gönderilen ve üzerlerinde sadece iç çamaşır olan bir grup mülteciyle karşılaştı” bilgisini verdi. IOM yetkilisi son olarak bu konuda bağımsız kuruluşların Hırvatistan’da araştırma yapması istedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz