Amazon ormanları her gün yok ediliyor

0
258

Ulusal Uzay Araştırma Enstitüsü (INPE), dünyanın akciğeri olarak nitelendirilen Amazon ormanlarının son on yıl içerisinde çok büyük bir bölümünün yakıldığını belirtti. Orman yangınlarındaki artışı ise yıllık olarak yüzde 12.7 olarak açıkladı.

2020 yılında Amazon ormanlarının Brezilya’daki bölümünde 103.000 yangın çıktı. Önceki yıla orman yangınında yüzde %16’lık bir artış oldu.

Amazon ormanlarının Pantanal bölgesinde ise 22 bin yangın çıktı. Bu bölge hem nem oranı hem de bio çeşitlilik açısından dünyanın en önemli yerlerinden birisi. Bu bölgedeki orman yangınlarında yüzde 120’lik bir artış yaşandı.

INPE yayınladığı raporda, aşırı sağcı Jair Bolsonaro’nun devlet başkanı seçildiği 2019’dan bu yana ise durumun daha da vahimleştiği de belirtiliyor. Bolsonaro, koruma altındaki bölgelerin ve yerli halka ait bölgelerin maden ve tarım açısından yok edilmesine olumlu baktığı için durum daha da vahimleşti.

INPE, 2020 yılı Ağustos ayında ormansızlaştırmanın en yüksek düzeye ulaştığını da belirtti. Sadece Ağustos ayında yakılan bölgenin Jamaika büyüklüğünde olduğu da belirtiliyor.

Uzmanlar ise orman yangınlarının bilinçli bir şekilde çıkarıldığını kaydetti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz