Talibanlara göre ABD anlaşmayı ihlal ediyor

0
254
                    Taliban hareketinin sözcülerinden Muhammed Naim, AFP’ye yaptığı açıklamada Talibanların, Amerikan birliklerinin Mayıs ayına kadar ülkeden tamamen çekilmesini öngören Doha anlaşmasına “uymakta kararlı” olduklarını ve “hiçbir şekilde ihlal etmediklerini” savundu.

Sözcüye göre, Amerikalılar “sivilleri, evleri ve köyleri bombalayarak neredeyse her gün ihlalde” bulunuyor. Sözcü, bunun sadece anlaşma ihlali değil, aynı zamanda “insan haklarının ihlali” olduğunu belirtti.

Amerikan ordusu son aylarda, hükümet güçlerine destek çerçevesinde Talibanlara karşı birçok hava saldırısı düzenledi.

Talibanların bu açıklaması, ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü John Kirby’nin Perşembe günü Talibanları anlaşmanın maddelerine uymaya çağırması ardından geldi.

Kirby, “Terörizmden vazgeçme ve Afgan ordusuna karşı şiddetli saldırılara son verme yönündeki taahhütlerine uymadıkları sürece, müzakereli bir çözüme ulaşmayı görmek çok zordur” dedi.

Donald Trump yönetiminde yapılan anlaşma, Amerikan güçlerinin Mayıs ayına kadar Afganistan’dan tamamen çekilmesini öngörüyor. Talibanların da buna karşı “terörist grupların” kendi kontrollerindeki alanlarda hareket etmesini engellemesi ve Amerikan birliklerine saldırmaması gerekiyor.

İki taraf arasındaki bu anlaşma, Talibanlar ile Kabil hükümeti arasında da doğrudan barış müzakerelerinin önünü açtı.  Eylül ayında Doha’da başlayan görüşmeler henüz somut bir sonuca ulaşmadı.

Barış müzakerelerine rağmen son aylarda Kabil ve diğer bölgelerde şiddetin artışı durmadı. Özellikle gazeteciler, siyasi şahsiyetler ve hak savunucularına karşı hedefli saldırılar giderek sıklaştı.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz