Pekin’den Biden’a: Çin’i engellemek imkansız!

0
242
                    ABD ile Çin arasındaki gerilim özellikle eski başkanı Donald Trump döneminde tırmandı. Trump Tayvan ve Güney Çin Denizi konularında saldırgan bir tutum tercih etti.

Ancak bu tutum da Çin ordusunun son yıllarda giderek artan askeri caydırma kapasitelerini güçlendirmeyi engellemedi.

Çin Savunma Bakanlığı sözcüsü Wu Qian, “Olaylar Çin’i engellemenin ikmansız olduğunu gösterdi” dedi.  Çin’e göre bu girişimler “kendi ayağına kurşun sıkmak” anlamına geliyor.

Sözcü, ABD’nin başına Joe Biden’in gelmesiyle birlikte “Çin-Amerika askeri ilişkilerinin bundan böyle yen bir tarihi çıkış noktasında olduğunu” belirterek, Washington’u “çatışmasızlık ve karşılıklı saygıya” çağırdı.

Pekin yönetimi Güney Çin Denizi’ndeki adaların neredeyse tamamında hak iddia ediyor ve ABD’nin bölgedeki düzenli operasyonlarına tepkide bulunuyor. ABD ile Çin arasında nüfuz mücadelesi yürütüyor. 

Çin’in bölgedeki adalarda hak talebine karşı, Trump yönetimi Pekin’in kontrolündeki adaların çevresine çok sayıda savaş gemisi göndermişti.

Bu hafta içerisinde de ABD uçak gemisi Theodore Roosevelt Güney Çin Denizi’ne giriş yaptı. Böylece Joe Biden yönetiminin de Güney Çin Denizi’ndeki ilk tatbikatı başlamış oldu.

Joe Biden, Çarşamba günü Japonya Başbakanı Yoshihide Suga’ya, Japonya’yı korumak için ABD’nin “sarsılma taahhüdünü” yineledi. Bu taahhüde Güney Çin Denizi’nde Pekin’in hak iddia ettiği, kimsenin yaşamadığı takımada Senkaku/Diaoyu’nun da dahil olduğu belirtildi.

ABD’nin yeni Savunma Bakanı Llody Austin da son günlerde Güney Kore, Avustralya ve Hindistanlı mevkidaşları ile görüşmeler gerçekleştirdi. Özellikle Avustralya ve Hindistan’ın Çin ile ilişkileri çok gergin durumda.

Perşembe günü bir açıklamada bulunan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, ABD’nin Japonya nezdindeki taahhüdünün “Soğu Savaş ürünü” olduğunu belirterek, Güney Çin Denizi’ndeki anlaşmazlıkların bölge dışından gelenlerle değil “doğrudan ilgili ülkelerle” çözülmesi gerektiğini belirtti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz