2020 yılında 36 hayvan ve bitki türü yok oldu

0
262

2020 yılında 36 bitki ve hayvan türünün neslinin yok olduğu ilan edildi.

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği’nin (International Union for Conservation of Nature – IUCN) kırmızı listesinde 128 bin 918 nesli tükenen ve tükenme tehdidi altında olan canlı bulunuyor.

IUCN geçtiğimiz yıl uzun süredir doğada görülmeyen 36 hayvan ve bitki türünün nesli tehdit altında olanlar kategorisinden nesli tükenenler kategorisine alındığını duyurdu.

Nesli tükenen hayvanlar kategorisine sokulan Barbodes cinsi balıklardan en son Barbodes baoulan 1991 yılında Filipinler’de Lanao gölünde görüldü. Endonezya’nın Java Adası’na has Chitala lopis cinsi balık en son 1853 yılından, Kazakistan nehirlerinde yaşayan Schizothoraz saltans ise 1953 yılından bu yana görülmüyor.

Memeli hayvanlardan Japonya’ya has bir yarasa türü olan Pipistrellus sturdeei’nin en son 1889 yılında Nyctophilus howensis’in ise 1972 yılında Avustralya’da görüldüğü açıklandı.

Orta Amerika’da yaşayan 5 kurbağa ve kertenkele türünün de 25 yıldan uzun bir süredir görülmediği tespit edildi.

Yaklaşık 100 yıldır görülmeyen 1 çekirge, 6 ağaç ve 5 bitki türü de nesli tükenenler kategorisine alındı.

Dünya’daki tüm tatlı su yunusları da haklarında veri olmayanlar kategorisinden türü tehdit altında olanlar kategorisine alındı. Amazon nehir sisteminde yaşayan bu küçük gri yunus cinslerinin suların kirlenmesi, barajlar ve balık ağlarına takılmalar sonucunda nesillerinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu vurgulandı.

IUCN ayrıca dünyadaki tüm meşe ağacı türlerinin yaklaşık üçte birinin de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu duyurdu.

IUCN’nin aralık ayı başında yaptığı duyuruda da koruma çalışmaları sonucu Avrupa bizonu ve 25 diğer türün neslinin devamında gelişme kaydediliği açıklandı.

Kaynak:Euronews

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz