Nurhak’ta yapılmak istenen maden ocağı ruhsatı iptal edildi

0
254

Nurhak’ta 5 köyün ortasında yapılması planlanan alüminyum ve demir madeni ocağının ruhsatı iptal edildi. 

Koronavirüs salgınını fırsat bilen şirketler 1 hidroelektrik santral (HES), 3 maden işletmesi ve 1 taşocağının faaliyet gösterdiği Maraş’ın Nurhak ilçesinde maden ocağı kurmak istemiş ve konuya dair tepkiler gelmişti.

Mustafa Karagüllü tarafından 5 köyün ortası olan yaşam alanlarının dibine yapılmak istenen demir ve alüminyum maden ocağı projesi ruhsatı terk talebine istinaden iptal edildi.

Maraş Valiliği’nce gönderilen yazıda, “Kahramanmaraş ili Nurhak İlçesi dahilinde ve Mehmet KARAGÜLLÜ uhdesinde bulunan arama ruhsatı için sahada üretim ve satışa yönelik herhangi bir çalışma yapılmadığı işletme güvenliği açısından tehlikeli bir durumun söz konusu olmadığı beyan edilen ruhsat sahası terk talebine istinaden Gnel Müdürlüğümüzce 16.12.2020 tarihi itibari ile iptal edilmiştir” ifadelerine yer verildi.

“NURHAK HALKININ KARARLI DURUŞU GERİ ADIM ATTIRMIŞTIR”

Ajansımız PİRHA’ya açıklamada bulunan Nurhak Belediye Başkanı İlhami Bozan, “Nurhak’ta beş mahallenin ortasına kurulacak maden projesi ruhsatı terk talebine istinaden iptal edildi. Nurhak halkının kararlı duruşu ve haklı talebi geri adım attırmıştır. Bu durum halkımızı ziyadesiyle memnun etmiştir. Nurhak kazanmıştır, çevre kazanmıştır, hayvansal üretim kazanmıştır. Rantın karşısında köylü kazanmıştır. Nurhak yok olmaktan kurtulmuştur. Halkın yerel yönetimlerin görüşünün alınmadan yapılan işin sağlıklı olmayacağı ortaya çıkmıştır. Ümit ediyorum Nurhak ile ilgili bu tür projeler ortaya bir daha konmaz. Bu kazanımda emeği olan herkese Nurhak adına teşekkür ediyorum. Nurhak bizim, çevre bizim, doğa bizim, bu ülke bizim. Zarar veren projelere elbirliğiyle karşı koyalım ki böyle güzel haberler alalım” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Maraş’ın  Nurhak ilçesinde yılın 8 ayı hayvancılık yapan yurttaşların 150 yıllık çadırlarının olduğu bölgeye alüminyum ve demir madeni ocağı kurulmak istenmiş ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, maden arama sahası için  “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir” kararı vermişti.

HABER MERKEZİ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz