Hüma Hatun Sokağı’nın kadın esnafları, pandemiye meydan okuyor-VİDEO

0
272
                    <strong>Divriği ilçesinde tarihi Arasta içerisinde bulunan ve restore edilen ‘Hüma Hatun Sokağı’nın kadın esnafları, pandemiye rağmen dükkanlarını kapatmadılar. El emeği ürünlerini satmaya, ayakta kalmaya çalışıyorlar. </strong></p><iframe  id="_ytid_90519"  width="1170" height="658"  data-origwidth="1170" data-origheight="658"  src="https://www.youtube.com/embed/_C8ZXBSZ3Yg?enablejsapi=1&autoplay=0&cc_load_policy=0&iv_load_policy=3&loop=0&modestbranding=1&fs=1&playsinline=0&controls=1&color=red&cc_lang_pref=tr&rel=0&autohide=2&hl=tr_TR&theme=dark&" class="__youtube_prefs__  epyt-is-override  no-lazyload" title="YouTube player"  allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen data-no-lazy="1" data-skipgform_ajax_framebjll=""></iframe><p>Sivasın Divriği ilçesinde tarihi Arasta içerisinde bulunan ve restore edilen ‘Hüma Hatun Sokağı’nın açılışı Temmuz 2019’da yapılmıştı.

Çarşıdaki dükkanlar Mengücek Vakfı tarafından kiralanarak Divriğili kadınların hizmetine sunulmuştu. Yani Huma Hatun Çarşısı’nda tüm esnaflar kadınlardan oluşuyor.Çarşıda ilçeye özgü yemekler, el sanatları ve kültürel ürünlerin satışı yapılıyor.

HER GÜN ‘AHİ KADIN ANDI’NI OKUYORLAR

Huma Hatun Çarşısı’nın kendine has ritüelleri de var. Kadın esnaflar her gün meydanda bulunan sinilerin üzerine el basarak, “Aşıma, işime, eşime sahip çıkacağıma, yemediğimi yedirmeyeceğime, giymediğimi giydirmeyeceğime, halkımın sağlığını, memleketimin saygınlığını koruyacağıma, ahilik değerlerine bağlı kalacağıma, namusum ve şerefim üzerine yemin ederim. Günümüz bereketli olsun” şeklinde ‘Ahi Kadın Andı’nı okuyor.

“PANDEMİYE RAĞMEN ÇALIŞIYORUZ”

Yapılan yeminin ardından çalışmaya başlayan kadınlar, PİRHA’ya pandemi sürecindeki çalışmalarını ve yaşadıkları sıkıntıları anlatırken, “Müşteri yok, satış da yok. Sabah geliyor dükkanı açıyoruz, akşam da gidiyoruz” dediler.

Seher adlı kadın esnaf, kuru gıda dükkanında kendi yaptığı erişteyi, bulguru satıyor. Dağdan topladığı bitkilerden reçel, konserveler yapıyor.

Bir başka kadın esnafın ise kadayıf dükkanı var. Pandemiye rağmen ayakta kalmaya çalıştıklarını belirten esnaf, kadayıfın yanında farklı tatlılar da yapıyor.

PİRHA/ SİVAS

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz