30 yıl sonra köyüne döndü; ‘Alevi olduğum için dışlandım’

0
268
                    <strong>Ankara’da 30 yıl yaşadıktan sonra köye dönüş yapan Dersimli Hıdır Yollu, “Kendi toprağımı, insanlarımı özledim ve herkesin dönmesini istiyorum. Bütün anılarım burada o yüzden dönmek istedim. Ben herkesin de köyüne geri dönmesini istiyorum” dedi.</strong></p><iframe  id="_ytid_32938"  width="1170" height="658"  data-origwidth="1170" data-origheight="658"  src="https://www.youtube.com/embed/lTVjnrnEUAY?enablejsapi=1&autoplay=0&cc_load_policy=0&iv_load_policy=3&loop=0&modestbranding=1&fs=1&playsinline=0&controls=1&color=red&cc_lang_pref=tr&rel=0&autohide=2&hl=tr_TR&theme=dark&" class="__youtube_prefs__  epyt-is-override  no-lazyload" title="YouTube player"  allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen data-no-lazy="1" data-skipgform_ajax_framebjll=""></iframe><p>Dersim’de merkeze bağlı Çiçekli köyünde yaşayan <strong>Hıdır Yollu,</strong> yeniden üretim yapabilmek ve kendi kültürünü yaşayabilmek için 30 yıl sonra Ankara’dan köyünün yolunu tuttu. Hıdır Yollu, <strong>PİRHA‘ya</strong> köye neden dönüş yaptığını anlattı.

Yollu, “30 yaşına kadar köyde kaldım. Çok güzel günlerimiz geçti burada. Toprağımız burası. En çok özlediğimiz yer burası. Çünkü burada doğduk, büyüdük ve nereye gidersek gidelim kendi toprağımızı, doğduğumuz yeri özlüyoruz” dedi.

“ALEVİ OLDUĞUMU ÖĞRENDİKLERİNDE BANA EV VERMEDİLER”

Köyünden batıya doğru gitme nedeninin çocuklarının eğitimi olduğunu ifade eden Hıdır Yollu, “Ankara Akyurt’a gittim. Devlet memuruydum, birisinden ev kiralamıştım ama benim Alevi olduğumu öğrendi ve sabah gittiğimde sana ev yok, dedi. Yine birkaç yere daha gittim ancak kimse bana ev vermedi. Ben de mecburen çocuklarımın eğitiminden dolayı 100 liralık evi 1000 liraya kiraladım” diye konuştu.

“ALEVİ OLDUĞUM İÇİN DIŞLANDIM”

Ankara’ya gittiğinde Alevi olduğu için dışlandığını söyleyen Hıdır Yollu, “Ama bizi tanıdıktan sonra bizim daha dürüst, daha namuslu ve herkesi aynı gören insanlar olduğumuzu anladılar. Çünkü ben kimseye boyun eğmedim aslımı da inkâr etmedim. Alevi olduğumu söyledim ve kişiliğimle herkesin saygısını kazandım” ifadelerine yer verdi.

Yollu, “Kendi toprağımı özledim. Kendi insanlarımı özledim ve herkesin dönmesini istiyorum. Bütün anılarım burada, o yüzden dönmek istedim. Ben herkesi de köyüne geri dönmesini istiyorum. Çünkü burası 50-60 haneli bir köydü. Şimdi geldim viran olmuş, varımı yoğumu yatırdım. Şimdi ev yapıyorum ve herkese de tavsiye ediyorum. Herkes köyde evini yapsın ve huzurlu bir şekilde yaşasın” diye belirtti.

CİHAN BERK/PİRHA

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz