Almanya’da 47 polise aşırı sağcılıktan soruşturma

0
235

Almanya’da bir süredir gündemde olan polis içerisindeki aşırı sağcı örgütlenmeler yürütülen soruşturmalara rağmen devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda Kuzey Ren Vestfilya (NRW) ve Hessen eyaletlerinde aşırı sağcı polislere dönük başlatılan soruşturmalara Berlin de eklendi.

Berlin Eyaleti İçişleri Senatörü Andreas Geisel, Berlin emniyet müdürlüğünde görevli 47 polisin aşırı sağcı eğilimlerinden dolayı disipline verildiğini açıkladı. Alman haber ajansı DPA’ya konuşan Geisel, söz konusu polislerin ırkçı davranışlar içerisinde olduğunu tespit ettiklerini ve soruşturmaların sürdüğünü bildirdi.

Soruşturmaya tabi tutulan 5-6 polise “görevden men edilme” cezasının verilebileceğini belirten Geisel açıklamasında devamla şu hususlara dikkat çekti: “Haklarında soruşturma açılan polislerin sayısı 25 bin polisin görevli olduğu Berlin’e göre az, ancak 47 sayısı tabii ki fazla. Önümüzdeki süreçte bu konunu daha da üzerine gitmeliyiz ve kamuoyuna açık tartışmalar yürütmeliyiz.”

NAZİ SEMBOLÜ VE HİTLER SELAMI GÖNDERİYORLAR

Geçtiğimiz yaz aylarından itibaren Almanya çapında WhatsApp gruplarında ırkçı paylaşımlarda bulunan polislerle ilgili soruşturmalar başlatılmıştı. Söz konusu gruplarda paylaşım yapan polislerden 26’sının da Berlin’de görevli olduğu açıklanmıştı. Savcılığın hala yürüttüğü soruşturmada polislerin birbirlerine Nazi sembolleri ve Hitler selamı gönderdikleri tespit edilmişti.

Geçtiğimiz Kasım ayında Chat gruplarında ırkçı paylaşımlardan dolayı NRW Eyaleti’nde polislere yönelik ev baskınları da gerçekleşmişti. Özellikle Mülheim ve Essen teşkilatında görevli polislere yönelik yürütülen soruşturmada polislerin ikamet ve görev yerleri aranmış, cep telefonları ile diğer iletişim araçlarına el konulmuştu.

Ancak WhatsApp gruplarında ırkçı paylaşımlar yapan polislerden şu ana kadar sadece 30’a yakını görevden uzaklaştırıldı. Ülke çapında ne kadar aşırı sağcı veya ırkçı polisin olduğu tam olarak bilinmiyor. Merkel hükümetinin muhafazakar İçişleri Bakanı Horst Seehofer “racial profiling” adı verilen polise yönelik böyle bir araştırmanın yapılmasını red etmişti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz