Xwebûn’den dijital abonelik kampanyası

0
258

Yayın hayatında bir yılı geride bırakan Xwebûn, yeni yılda dijital abonelik kampanyası başlatıyor. Gazetenin Yazı İşleri Sorumlusu Gürmez, herkesi ulusal bilinçle kampanyalarına destek olmaya davet etti

Kürtçe’nin Kurmancî ve Kirmançkî lehçeleriyle yayınlanan haftalık Xwebûn gazetesi, birinci yılını doldurdu. 23 Aralık 2019 tarihinde yayın hayatına başlayan gazete, şimdiye kadar 52 sayıya ulaştı. 12 sayfadan oluşan gazetede Federe Kürdistan Bölgesi, İran, Suriye, Ermenistan ve Avrupa kentlerinde yaşayan birçok güçlü kalem, yazıları ile yer aldı.

Mezopotamya Ajansı’na konuşan gazetenin Yazı İşleri Sorumlusu İdris Gürmez, önümüzdeki yılda dijital abonelik kampanyası başlatacaklarını duyurdu. 2016 yılında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler’den (KHK) Kürtçe yayın yapan haber ajansları ve gazetelerin de olumsuz etkilendiğini anımsatan Gürmez, yaşanan boşluğu doldurmak için Xwebûn’u çıkardıklarını ifade etti.

Gazete ilgiyle karşılandı

Gazetenin yayın hayatına başlaması ile okuyuculardan olumlu mesajlar aldıklarını söyleyen Gürmez, “Gazete çıktığında büyük bir ilgi gösterildi. Bu sıcak ilgiyle Kürtçe gazetenin önemini daha çok kavradık. Gazete konusunda güzel değerlendirmeler ve yorumlar yapılıyor. Tabi eleştiriler de var. Bu eleştirileri göz önüne alarak eksikliklerimizi gidermeye çalışıyoruz” dedi.

Şimdiye kadar çıkardıkları sayıların içeriğine de değinen Gürmez, her sayıda bir röportaja yer verdiklerini ifade etti. Gürmez, “52 yazar, sanatçı, edebiyatçı, araştırmacı ve siyasetçi ile geniş kapsamlı röportajlar yapıldı” dedi. Genç isimler ve kadın yazarların çok sayıda yazısına da yine gazetede yer verildiğini paylaşan Gürmez, yine tarih araştırmaları yazılarının öne çıkarılıp, folklor çalışmalarına yer verildiğini kaydetti.

Tüm Kürtlere hitap ediyor

Gazetenin çeşitli ülkelerde yaşayan tüm Kürtlere hitap ettiğini dile getiren Gürmez, ancak yaşanan bazı eksiklikler nedeniyle halen hedeflerine tam olarak ulaşamadıklarını da vurguladı. Gürmez, “İmkansızlıklardan kaynaklı gazete haftalık olarak yayınlanıyor. Ancak imkanlar el verdiği takdirde günlük olarak yayın hayatına başlayabilir. Ama şu anda böyle bir durum yok. Her gün yayınlanan bir Kürtçe gazetesinin olması lazım. Ne yazık ki imkanlar buna elvermiyor” diye belirtti.

Tek Kürtçe gazete

Xwebûn dışında Türkiye’de Kürtçe yayın yapan gazetenin olmadığının altını çizen  Gürmez, Kürtçe’nin daha fazla yaygınlaşması için gazetelerin de çoğalması gerektiğini kaydetti.

Gürmez, yayın hayatlarında karşılaştıkları zorlukları da anlattı. Ekonomik sorunlar ve gazetenin dağıtımı noktasında karşılaştıkları problemlerden bahseden Gürmez, koronavirüs (Covid-19) salgını ile birlikte bu sıkıntıların daha da büyüdüğünü belirtti.  Gürmez, “Gazete ilk çıktığında tirajı çok iyiydi ve her geçen gün artıyordu. Ancak ne yazık ki salgının başlamasıyla birlikte baskı sayısı düşmeye başladı. Bu yüzden okuyuculara ulaşmakta güçlük çekiyoruz”  dedi.

Dijital abonelik uygulaması

Sıkıntıların gazeteye sahip çıkılmasıyla atlatılabileceğini vurgulayan Gürmez, yeni yılda bazı değişikliklere gidileceğini paylaştı. Gürmez, “Okuyucularımızın yazılarını bize yollamalarını istiyoruz. Yeni yılda dijital medyada da yer alacağız ve abone olmalarını istiyoruz. Gazeteye ulaşamayanlar internet sitesi üzerinden dijital aboneliklerini yapabilecekler. Herkesin ulusal bilinçle gazeteye sahip çıkmasını ve destek olmasını istiyoruz” dedi.

DİYARBAKIR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz