Washington’dan Batı Sahra’da ’sanal’ temsilcilik

0
233

ABD Başkanı Donald Trump, Aralık ayı başında sürpriz bir şekilde Fas’ın Batı Sahra’daki egemenliğini tanıdı. Bu çöllük bölge, Cezayir’in de desteğini alan Polisario Cephesi bağımsızlıkçılar tarafından sahipleniliyor.

Trump’ın aldığı karara karşılık, Fas Krallığı da İsrail ile ilişkilerini normalleştirme kararı aldı.

Trump’ın damadı ve danışmanı Jared Kushner, Fas ile İsrail arasında Salı günü gerçekleşen ilk doğrudan uçuştaki İsrailli delegasyon arasında yerini aldı.

Kushner, Batı Sahra’nın güneyindeki Dahla’da bir Amerikan konsolosluğunun açılmasını öngören bir deklarasyonu Fas’ta imzaladı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada, ” Batı Sahra’da bir Amerika Birleşik Devletleri Konsolosluğu kurma sürecinin başladığını duyurmaktan memnuniyet duyuyorum” dedi.

“Yakında tam olarak işleyen bir konsolosluğun takip edeceği sanal bir diplomatik misyonu açılışını şimdilik yapıyoruz” diyen Pompeo, konsolosluk için tarih vermedi.

Pompeo, “Sanal varlık, Rabat’taki ABD’den büyükelçiliğine bağlı olacak” derken bu sanal temsilciliğin, “özellikle ekonomik ve sosyal kalkınmamın teşvikine yoğunlaşacağını” savundu.

ABD bir yandan Fas’ın bölgedeki egemenliğini tanırken, diğer yandan Pombeo, Fas tarafından önerilen özerklik planı çerçevesinde Fas ve Polisario arasındaki anlaşmazlıkların çözümü için siyasi müzakereler desteklemeye devam edeceklerini iddia etti.

ABD’nin Batı Sahra’da Fas egemenliğini tanıma kararı ardından Polisario tarafından yapılan açıklamada,”Trump’ın kararı Sahra sorununun hukuki niteliğinde bir değişim yaratmayacak zira uluslararası toplum Fas’ın Batı Sahra üzerindeki egemenliğini tanımıyor” denilmişti.

Açıklamada, “Trump’ın kararının Birleşmiş Milletler şartı ve Afrika Birliği’nin kurucu ilkelerinin açık ihlali olduğu ve uluslararası toplumun Sahra Cumhuriyeti ile Fas Krallığı arasında çatışmaya barışçıl bir çözüm bulmayı hedefleyen çabalarını frenlediği” tepkisinde bulunulmuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz