Ukrayna Çernobil’i Dünya Mirası yapmak istiyor

0
259

Ukrayna’nın kuzey batısında yer alan Çernobil bölgesi, terk edilmiş binaları ve oyun alanları ile şimdiden çok sayıda turisti cezbediyor.

Ukrayna, Çernobil kalıntılarını Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO’ya kaydetmekle sitenin sürdürülebilirliğini sağlamayı umut ediyor. Böyle bir durumda hem, tarihe tanıklık eden yıkıntılar korunacak, hem de turistik ziyaretler teşvik edilecek.

Sözkonusu alanın UNESCO tarafından Dünya Mirası’na alınması önerisi Kültür Bakanı Oleksandr Tkaşenko tarafından yapıldı.

AFP’ye bir mülakat veren Tkaşenko, “Ukrayna’nın en simgesel bölgelerinden biri” olduğunu ve “insanlık için korunması” gerektiğini ifade etti.

Bu fikrin hayat bulması halinde Çernobil bölgesi, Hindistan’daki Taç Mahal, İngiltere’deki Stonehenge tapınağı, Fransa’daki Mont-Saint-Michel manastırı ile aynı listede yer almış olacak.

Lüksemburg büyüklüğündeki Çernobil alanı, 30 kilometrelik bir dairede dördüncü reaktörü 26 Nisan 1986’da patlayan nükleer santrali çevreliyor.

Ukrayna’nın parçası olduğu Sovyetler Birliği ilkin nükleer faciayı gizlemiş, daha sonra boyutlarını kabul ederek, yüzbinlerce kişiyi tahliye etmişti.

Bölgede doğa yeniden canlanmaya başladı. Yollar otlarla daralırken, evler ağaçlık alanlar arasında kayboldu. Bölgede ayrıca yabani hayvanlar çoğaldı.

Oleksandr Tkaşenko’ya göre Çernobil alanı yılda bir milyon turist çekebilir. Kültür Bakanı, ziyaretçilerin buranın “yasaklı bölgede basit bir macera” olmadığını da anlaması gerektiğinin altını çizdi.

Ukrayna, Mart ayında UNESCO’ya sunulmak üzere uzmanların yardımıyla bir dosya hazırlıyor. Daha sonra UNESCO’dan uzman bir ekibin de yaz ayında sözkonusu yerleri ziyaret etmesi gerekiyor. Nihai kararın en erken 2023’te açıklanması bekleniyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz