UAEK’e göre nükleer anlaşma yeniden müzakere edilmeli

0
229
                    3 Kasım seçimlerinde kazanan Joe Biden, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) başkanı olarak göreve başladıktan sonra İran’la 2015’te Viyana’da imzalanan Ortak Global Eylem Planı (JCPoA) adlı nükleer anlaşmasını yeniden ele alacaklarını vaat etmişti.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Genel Direktörü Rafael Grossi’ye göre de bu yönlü adım atılması gerekiyor.

Reuters’e konuşan Grossi, İran’ın son 2 yılda birçok kez farklı maddelerini ihlal ettiği anlaşmanın yeniden müzakere edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Anlaşmanın 2015’teki şartlarından uzaklaşıldığını dile getiren Grossi, başlangıç noktasına dönülmesinin mümkün olmadığını vurguladı.

KABUL EDİLENDEN ÇOK DAHA FAZLA AKTİVİTE VAR

Grossi’ye göre İran’ın nükleer aktiviteleri oldukça artmış durumda. “Ortada çok daha fazla nükleer materyal, çok daha fazla aktivite var. Çok daha fazla santrifüjör var ve bunun ardının geleceği de ilan edilmiş durumda” diye konuşurken, siyasi düzeyde çözüm bulunmasının zorunlu olduğunu sözlerine ekledi.

AIEA verilerine göre, İran’ın 2015 yılındaki anlaşmanın maddelerinde belirlenenden çok daha fazla nükleer stoku bulunuyor. Buna göre, İran normalde 202,8 kilogram olarak belirlenmesine rağmen en az 2,4 ton hafif zenginleştirilmiş uranyum stokuna sahip. Bunun 337,5 kilogramı bu yılın üçüncü çeyreğinde, 500 kilogramı aşkın kısmı ise yılın ilk iki çeyreğinde elde edildi.

FRANSA’YA GÖRE ‘ENDİŞE VERİCİ’

Anlaşmanın taraflarından olan Fransa’ya göre de İran birçok noktada anlaşmayı ihlal ediyor. Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, “İran’ın Viyana’daki anlaşma kapsamındaki nükleer angajmanlarını ihlal etmesi oldukça endişe verici” denildi. Bakanlık sözcülerinden François Delmas, özellikle nükleer zenginleştirme noktasında ihlallerin olduğunu savundu.

Sözcüye göre, anlaşmanın kurtarılabilmesi için İran’ın derhal eski şartlara dönmesi ve yeni tek yanlı eylemlerden kaçınması gerekiyor.

2015’te Viyana’da ABD, İran, Rsuya, Britanya, Fransa, Almanya ve Avrupa Birliği (AB) arasında imzalanan anlaşma, İran’ın nükleer programlarını uluslararası denetçilere açmasını öngörüyordu. Anlaşma, sınırlı sayıda nükleer kapasiteye sahip olacak İran’a yönelik yaptırımların da aşamalı olarak kaldırılmasını amaçlıyordu.

.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz