Türkiye, Avrupa’nın en büyük plastik atık çöplüğü

0
323

Avrupa’dan Türkiye’ye geri dönüşüm için getirilen tonlarca plastik atık, yasa dışı dökümler nedeniyle doğada çöp dağları oluşturuyor. Çöp yığınları arasında Birleşik Krallık, Fransa, İtalya ve Hollanda gibi Avrupa ülkelerine ait pek çok markanın ambalajlarını görmek mümkün.

Avrupa ülkeleri, yeşil politikalarına rağmen hala plastik atıkların üçte birinden daha azını geri dönüştürebiliyor. Geride kalan plastikler ise ya yakılıyor ya da gömülüyor. Geri dönüştürülebilen atıkların ancak yarısı üye ülkeler tarafından dönüştürülebiliyor. Diğer yarısı ise geri dönüşüm için farklı ülkelere gönderiliyor.

Çin, Ocak 2018’den itibaren yurt dışından plastik atık alımını durdururken, Türkiye, Avrupa’nın çöplerinin toplandığı ülke konumuna geldi.

Eurostat verilerine göre, Türkiye’nin Avrupa’dan aylık plastik atık ithalatı, 2016-2019 yılları arasında on kat artış gösterdi. Geçtiğimiz yıl ise Türkiye, Avrupa’nın ihraç ettiği plastik atıkların yaklaşık dörtte birini aldı.

Geri dönüşüm firmaları, plastik çöp ithalat hacminin daha da artması gerektiğini savunsa da atıkların çevreye verdiği zararı görmezden gelmek zor. Yasa dışı dökülen çöpler, özellikle Türkiye’nin güney bölgelerinde pek çok çöp dağı yaratmış durumda.

Avrupa ülkelerinin çöplerinin toplanması için ödediği para düşünüldüğünde, Türkiye firmaları için atıkları geri dönüştürmektense, doğaya boşaltmak finansal anlamda cazip bir hamle olarak öne çıkıyor.

Interpol, geçtiğimiz ağustos ayında uluslarası yasa dışı plastik atık ticaretinin artması konusunda uyarıda bulunmuştu. Çevre aktivistleri ise bu plastik atıkların doğaya dökülmesi veya yakılmasının gezegene verdiği zarara dikkat çekiyor.

Kaynak: Euronews

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz