Tunç’tan Tunceli müzesi tepkisi: Dersim’in değil, soykırımcı zihniyetin temsilidir

0
245

Dersimli sanatçı Ferhat Tunç, Tunceli müzesi adı altında açılan bina Dersim Katliamı’nın derin izlerini taşıyor diyerek tepki gösterdi. Tunç, “Müzenin Dersim’in tarihsel, kültürel ve inanç değerlerini yok sayma anlayışıyla dizayn edildiğini öğrendim. Osmanlı ve cumhuriyet dönemi Türkiye’si tarihine ait sembol ve yazıtların sunulduğu bu müze bana göre Dersim’in değil, soykırımcı zihniyetin temsilidir” dedi.

Sanatçı Ferhat Tunç, Tunceli Müzesi hakkında açıklama yaptı. Tunç, “Soykırım süreci buradan yürütülmüş ve birçok Dersimli ağır işkencelere maruz kalmıştır. Müzenin içinde soykırım sürecine dair bir anlatım veya sembole izin verilmemiştir” dedi.

“KANLI TARİHİMİZİN KARARLARININ VERİLDİĞİ KIŞLA BİNASI UTANÇ MERKEZİ OLMALIYDI”

Tunceli müzesi adı altında açılan bina Dersim Katliamı’nın derin izlerini taşıdığını söyleyen Ferhat Tunç, şunları kaydetti.

”Müzenin Dersim’in tarihsel, kültürel ve inanç değerlerini yok sayma anlayışıyla dizayn edildiğini öğrendim. Osmanlı ve cumhuriyet dönemi Türkiye’si tarihine ait sembol ve yazıtların sunulduğu bu müze bana göre Dersim’in değil, soykırımcı zihniyetin temsilidir. İçinde kanlı tarihimizin kararlarının verildiği kışla binası aslında bir utanç merkezi olmalıydı. 2015 yılında Dersim’e gelen dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun, burası Dersim müzesi olacak sözlerini hatırlıyorum. Bu sözlerini de unuttular ve topyekün yok sayma, asimilasyon ve kıyım süreci başlattılar. Tarihsel hakikatlerle yüzleşmek adına bu bina hafıza merkezi görevi görebilirdi aslında, ama bugün Türklük tarihinin sembolleri sergileniyor. Hitler Almanya’sının Dersim soykırımına sunduğu ve kanlı tarihimize giden sürecin kararlarının alındığı bu bina mevcut haliyle bir utanç merkezi olarak Dersimliler ve ben insanım diyen herkes tarafından anılacaktır.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz