Putin kendisine ömür boyu dokunulmazlık tanıdı

0
230

Putin imzaladığı yasa metni ile neredeyse tamamen dokunulmaz hale geldi.  Salı günü imzalanan yasa ile eski devlet başkanları ömür boyu dokunulmazlıktan faydalanacak. Bu dokunulmazlık sadece görev süresinde yapılan ihlaller veya suçlarla sınırlı değil.

Mevcut durumda Başbakan Dmitri Medvedev yasadan faydalanacak. Eski Devlet Başkanı Medvedev’in dışındakiler artık yaşamıyor. Putin ise başkanlık görevini bıraktığında yasadan yararlanacak.

Yeni yasaya göre eski bir devlet başkanı, cezai veya idari olarak soruşturulamaz, polis tarafından gözaltına alınamaz, sorgulanamaz veya evinde arama yapılamaz.

Yasanın önceki versiyonu da eski başkanlara dokunulmazlık tanıyordu ancak dokunulmazlık başkanların sadece görev süresi sırasındaki eylemleri için uygulanıyordu.

İmzalanan yeni yasa geçtiğimiz yaz aylarında onaylanan anayasal düzenlemelerin bir parçasını oluşturuyor.  Putin anayasal düzenleme ile 2036 yılına kadar iktidarda kalmanın yolunu da açmıştı.

Bununla birlikte eski bir Rus devlet başkanı, “ağır ihanet veya diğer başka ağır suçlamalarla” karşılaştığında, bunlar önce Anayasa Mahkemesi, sonra da Parlamento üst ve alt kanatlarının üçte ikilik çoğunluğunun onaylaması halinde dokunulmazlığını yitirebilecek.

Yeni metin, eski devlet başkanlarının parlamento üst kanadında bir sandalyeye sahip olmasını da içeriyor, bu da onlara dokunulmazlık tanıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz