Paris Anlaşması 5 yaşında: Söz çok, icraat yok

0
253

Küresel ısınmayı azaltmayı hedefleyen Paris Anlaşması’nın 5. yılı nedeniyle yapılan sanal zirvede liderler birçok söz verdi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise “İklim Acil Durumu” ilan edilmesini istedi.

Birleşmiş Milletler (BM), İngiltere ve Fransa’nın ortak organizesiyle Paris Anlaşması’nın 5. yılı nedeniyle dün sanal ortamda canlı olarak İklim Zirvesi gerçekleşti. Geçtiğimiz yıl Glasgow’da yapılması kararlaştırılan 2020 zirvesine dünya liderlerinin iyileştirilmiş ulusal iklim koruma planlarını açıklaması sunmaları gerekiyordu.

76 devlet başkanın katıldığı dünkü zirvede ise liderlerin açıkladığı hedefler tatmin edici bulunmadı. Liderler 2030 iklim planları ve uzun vadeli karbonsuzlaştırma stratejileri konularında sunular yaparken, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de daha önce çekilmiş iki dakikalık videolarla taleplerini dile getirdiler.

‘İKLİM ACİL DURUMU’ İLAN EDİLMELİ

Zirvede konuşan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ise dünya liderlerinin “İklim Acil Durumu” ilan etmelerini istedi. Ancak böyle bir ilanla küresel ısınma ile mücadele edilebileceğini söyleyen Guterres, ülkelerin mevcut taahhütlerin, ortalama sıcaklık artışını 1,5 derecede tutmaya yetmediğine dikkat çekti.

Rotanın değiştirilmemesi halinde bu yüzyılda 3 derecenin üzerinde felaket olabilecek bir sıcaklık artışına doğru gidileceğini ifade eden BM Genel Sekreteri “Bütün liderlere, karbon nötrlüğüne ulaşılıncaya kadar ülkelerinde İklim Acil Durumu ilan etmeye çağırıyorum” diye konuştu.

Zirvede konuşan İngiltere Başkanı Boris Johnson 1990 yılına kıyasla 2030’a kadar emisyon açığını yüzde 68 azaltacaklarını söyledi. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursala Von der Leyen ise Avrupa Birliği’nin bu konudaki hedefini yüzde 55 olarak açıkladı. Konferansta söz alan bir başka lider Almanya Başbakanı Angela Merkel de iklimin korunması için mücadele eden fakir ülkelere maddi yardımlarda bulunma sözü verdi.

Koronavirüs salgınının ardından başlatılan ekonomik kurtarma paketlerinin düşük karbonlu bir geleceğe geçişi hızlandırmak için bir fırsat olduğuna vurgu yapan BM Genel Sekreteri Guterres devamla şöyle konuştu: “Ancak bunun yeterince hızlı gerçekleşmediğini görüyoruz. G20 ülkelerinin teşviklerinin halen fosil yakıt üretimi için yüzde 50’nin üzerinde, bu durumun kabul edilemez.”

İSTENİLEN HEDEFLERE ULAŞILMADI

Paris Anlaşması’nın 5. yılı nedeniyle BM Çevre Programı’nın hazırladığı raporda ise Covid-19 kısıtlamaları nedeniyle bu yıl emisyonlarda kayda değer bir düşüş olmasına rağmen, istenilen hedeflere ulaşılmadığı ifade edildi. Raporda Paris Anlaşması’nın 1.5 derece için çaba gösterme hedefini karşılamak için emisyon açığının devam ettiğine dikkat çekildi. Buna göre ülkeler 2 derece hedefine ulaşmak için 2030’a kadar yılda emisyon azaltım hızlarını toplu olarak üç kat fazla artırmaları lazım.

2015 yılının sonunda, Fransa’nın başkenti Paris’te yapılan Birleşmiş Milletler (BM) İklim Konferansı’nda BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında imzalanan anlaşma bir yıl sonra yürürlüğe girmişti. Paris Anlaşması adıyla tarihe geçen bu anlaşmaya göre küresel sıcaklık artışının sanayi devri öncesine kıyasla 2 derecenin, hatta mümkünse 1,5 derecenin altında tutulmasını hedeflenmişti.

Anlaşmayı imzalayan ülkeler fosil yakıt kullanımını giderek azaltarak yenilenebilir enerjiye yönelmelerini önlerine hedef olarak koymuştu. Şu ana kadar imzacı 197 ülkenin 187’si tarafından onaylanan anlaşmada küresel hedefin tutturulabilmesi için de sera gazı emisyonlarını belli ölçülerde azaltma taahhüdü de yer alıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz