Maraş’ta oğlu katledilen Satey Yıldız: Oğlumu arkadaşları katlettirdi!-VİDEO

0
480

Maraş Katliamı’nda oğlunu kaybeden Satey Yıldız, acılarının ilk günkü gibi taze olduğunu söylüyor ve oğlu üzerine okuduğu Kürtçe şiir ile yüreğindekileri döküyor.

Maraş Katliamı’nın üzerinden tam 42 yıl geçti ancak katliamın izleri hala dipdiri. 19-26 Aralık 1978’de yaşanan katliamda, sadece bir hafta içerisinde resmi verilere göre 111 kişi, resmi olmayan beyanlara göre ise 500’ün üzerine insan yaşamını yitirdi. Yüzlerce insan yaralandı. 210 ev, 70 iş yeri tahrip edildi.

Yaşananlar üzerinden 42 yıl geçmesine rağmen etkin bir soruşturma ise yapılmadı.

“OĞLUMU ARKADAŞLARI KOMPLO İLE KATLETTİ”

Maraş Pazarcık’a bağlı Terolar (Sivricehöyük) köyünde yaşayan Satey Yıldız, oğlu Veli Yıldız’ı katliamda kaybediyor. Arkadaşları tarafından Yörükselim Mahallesi’ne yemek götürülmesi istenen Veli Yıldız, aynı arkadaşlarının kirli komplosu ile katlediliyor.

“DUVARA ASILI FOTOĞRAFLARINI VE KIZINI GÖRDÜĞÜMDE YÜREĞİM SIZLIYOR”

Oğlu Veli Yıldız’ın o dönem Maraş merkezde çalıştığını söyleyen anne Satey Yıldız, olaylar başlamadan önce oğlunun Yörükselim Mahallesi’ne gönderildiği ve katledilmesinin planlı olarak gerçekleştiğini söylüyor. Yıldız, “Maraş Katliamı’nda oğlum merkezde çalışıyordu. Arkadaşları bize gelip yemek yiyip, çay içiyordu. Yörükselim Mahallesi’ne yemek götürmesini istiyorlar. Gidince de bu çocuk Alevidir diyorlar. Oğlumu orada vurdular. Alevilerin bunlara ne ettiler? Bir kızı vardı sahipsiz kaldı. O acıları daha da yaşıyorum. Duvara asılı fotoğraflarını ve kızını gördüğümde yüreğim sızlıyor. Alevi- Sünni olarak beraber yaşıyorduk. Ama onlar ayrım yapıyordu” diyerek yaşananları anlatıyor.

“XEWNA MİN NAYE LA TU CİYON DA”

Acılarının hala taze olduğunu söyleyen anne Satey Yıldız, kimi zaman o anın verdiği kimi zamanda halen alışamadığı bir dilin kendisini zorlaması karşısında duraksıyor. Belki de acılarını en iyi dile getirecek olan Satey ana oğlu üzerine yazdığı şiir ile sözlerini sonlandırıyor;

“Hatim li çîyanda

Xilxilekê bum di nov pîyan da

Şeva ku bîra min dikeve

Xewna min naye la tu ciyon da..

(Ardı sıra geldim dağlardan

Paramparça oldum ayaklar atında

O gece ki aklıma düşünce

Uykum gelmez hiç bir yatakta…)”

GÖRÜNTÜ: Mehmet Kocamer – HABER: Ersin ÖZGÜL /MARAŞ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz