Lübnan’daki Suriyeliler: 10’da dokuzu yoksulluk içinde

0
224

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ile Dünya Gıda Programı (WFP) verilerine göre, ülkedeki mülteciler arasındaki yoksulluk ciddi boyutlara ulaşmış durumda.

Ağustos ayı başında başkentteki liman patlaması sonrasında giderek kötüleşen ekonomik durumdan ülkede Beyrutlu yetkililere göre sayıları 1,5 milyon Suriyeli mültecinin de doğrudan etkilendiği bildiriliyor.

BM kurumlarının ortak raporuna göre, Suriyeli her 10 aileden 9’u ‘aşırı yoksulluk’ içinde yaşıyor. Raporda, BM kayıtlarında yer alan rakamlara göre 1 milyona yakın tahmin edilen Suriyelerin yüzde 89’u aşırı yoksulluk içinde. Bu oran 2019’da yüzde 55’ti.

Resmi olarak Suriyeli mültecilere aylık kişi başına 309 Lübnan lirası verilirken, toplamda 205 dolara denk geliyor. Ancak bu yardımlar kara para ortamında 38 dolar düzeyine kadar değer kaybediyor.

Ülkede son 14 aylık süreçte gıda fiyatları üç kat artış gösterirken, Suriyeli ailelerin sadece gıda alabilmek için beşte bir oranında fazladan borçlandıkları bildiriliyor. Ayrıca raporda ele alınan ailelerin yarısının gıda yetersizliğinden mustarip olduklarına dikkat çekildi. Bu oran son bir yılda yüzde 28 oranında artış gösterdi. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz