Küresel kömür tüketiminde düşüş beklenmiyor

0
217

Küresel kömür tüketimi 2020 yılında İkinci Dünya Savaşından bu yana en düşük seviyelerine ulaşmış, uzmanlar bunun nedeni olarak kömür üretimi ve tüketiminin koronavirüs salgınından etkilenmesini göstermişti.

Küresel ısınmaya neden olan gazların atmosfere salınımında önemli bir paya sahip olan kömür tüketimi konusunda açıklama yapan Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), 2021 yılında kömür talebinde yüzde 2,6lık bir azalma beklendiğini duyurdu.

IEA’nın üst düzey analiz uzmanlarından Carlos Fernandez Alvares, 2021 yılında beklenen artışlara rağmen halen 2019’dan daha az bir tüketim beklendiğini ancak 5 yıl içinde kömür tüketiminin eski seviyelerinden daha yüksek seviyelere çıkacağını söyledi.

ABD ve Avrupa’daki kömür talebi düşüşünün Çin ve Hindistan’daki talep yükselişinden daha az olduğunu belirten bir diğer IEA uzmanı Keisuke Sadamori, Avrupa’daki doğalgazın kömürün yerini aldığını ancak Çin ve Hindistan’da bu gelişmenin hayata geçmesini ifade etti.

Özellikle Çin’de artan enerji ihtiyaçları nedeniyle yeni çok sayıda termik santraller yapılıyor. Hindistan da yeni termik santraller inşa etmeyi planlıyor.

Asya’nın büyük ekonomilerinden Pakistan ise geçtiğimiz yıl artık yeni termik santraller inşa edilmeyeceğini, ömrünü dolduran termik santrallerin de yenilenmeyeceğini duyurmuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz