Ana Sayfa Yaşam Korona zamanlarında aşk

Korona zamanlarında aşk

0
Korona zamanlarında aşk

Ayrılık sadece üç ay sürecek… Bu düşünce, Şubat ayında Düsseldorf Havalimanı‘nın giden yolcu salonunda birbirleriyle vedalaşan Felix Urbasik ve kız arkadaşına bir nebze olsun teselli olmuştu. Urbasik, “Hatta Çin’deki uğursuz virüs hakkında şaka bile yapmıştık” diyerek buruk bir tebessümle hatırlıyor o günü. 25 yaşındaki Sydney’li April’in Avustralya’ya gitmek için uçağa bindiğinde niyeti, yaz başında tekrar Almanya’ya dönmekti.

Genç çift, iki yıldır birlikte. 27 yaşındaki yazılım mühendisi “Tam da birlikte bir hayat kurmak üzereydik” diyor. Ancak daha sonra koronavirüs pandemisi dünyada hızla yayıldı ve tüm planlar tepe taklak oldu.

Çift, pandemi önlemleri kapsamında sınırların kapanmasını ve ülkelerin giriş yasağı ilan etmelerini ilk başta anlayışla karşılamış. Urbasik, “Bir süre görüşmeyeceğimiz artık belli olmuştu. Zaten bu virüsün daha fazla yayılmasını biz de istemiyorduk” diyor.

Aşk, turizm değildir

Yaz aylarında birçok Avrupa ülkesinde pandemi koşulları biraz hafifledi ve sınırlı da olsa seyahetlere yeniden izin verildi. Hatta yurt dışına tatile gidenler bile oldu. Felix Urbasik ve kız arkadaşı, bu durumu şaşkınlıkla karşıladı: “Biraz düşündük ve dedik ki; bir dakika. Diğerleri nasıl olup da yaz tatiline gidebiliyor ama biz birbirimizi dahi göremiyoruz?”

 <p><b>Alman Felix ve Avustralya'lı April</b></p>  <p>Çiftlerden birinin AB üyesi olmayan bir ülkede, diğerinin ise bir AB ülkesinde yaşadığı ve evli olmayan binlerce başka çift de kendilerine aynı soruyu soruyordu. Bu nedenle, evli olmayan çiftler için giriş kısıtlamalarının küresel olarak gevşetilmesi için internette #LoveIsNotTourism (Aşk turizm değildir) etiketiyle geniş katılımlı bir kampanya başlatıldı.</p> <p>Felix Urbasik de boş durmadı. Haziran ayında, çiftlerin birçok ülkedeki giriş koşulları hakkında bilgi alışverişinde bulunabilecekleri ve online dilekçe imzalayabilecekleri bir web sitesi kurdu: "Cuma günü bilgisayer başına oturdum, tüm hafta sonu çalıştım ve Pazar akşamı site çevrimiçiydi. Başlangıçta günde 4 bin ila 5 bin ziyaretçim vardı. İlgi giderek arttı ve dünyanın dört bir yanına yayıldı."</p><b> Çift yakında evlenebilmeyi umuyor </b><p>Bu girişim kısa sürede meyvelerini veridi. Almanya dahil bir dizi AB ülkesi, evli olmayan çiftlerin giriş koşullarını kolaylaştırdı. Urbasik, "Bu beni tabii ki çok mutlu etti, ama maalesef kişisel durumumuzda, bize pek yardımcı olmadı" diyerek hikayelerini anlatmayı sürdürüyor.</p> <p>Her ne kadar kız arkadaşı April'ın Almanya'ya girmesine izin verilse de bu kez de memleketinden ayrılamasında sorun çıktı. Çünkü Avustralya hükümeti tam bir tecrit stratejisi izliyordu. Hem giriş hem de çıkış için özel izinler gerekiyordu.</p> <p>Aylarca süren çaba ve yetkililerle yapılan sayısız görüşmenin ardından Felix Urbasik ve kız arkadaşı için bir umut doğdu. Eğer her şey yolunda giderse April, önümüzdeki Ocak ayında Almanya'ya uçabilecek. Felix Urbasik hem mutlu hem kararlı: "İlk fırsatta hemen belediyeden nikah günü alıp dünya evine gireceğiz."</p>     <p>Farklı ülkelerdeki ve hatta aynı ülkedeki çiftler pandemi nedeniyle ilişkilerini video görüşmelerle yaşıyor.

©Deutsche Welle Türkçe

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz