Korona aşısında tedarik sıkıntısı mı var?

0
252

BioNTech, Pfizer ve İngiltere sağlık yetkilileri, gelecek hafta içinde ilk etapta yaklaşık 800 bin doz Covid-19 aşısının kullanıma hazır olması için hummalı bir şekilde çalışıyor. BioNTech’in tıbbi araştırmalar yöneticisi ve şirketin kurucu ortağı Dr. Özlem Türeci, basına yaptığı açıklamada “Sevkiyata hemen başladık” demekle yetindi. Şirketin sevkiyat ve teslimattan sorumlu yönetim kurulu üyesi Sean Marett ise yoğun bir araştırma ve geliştirme çalışmasının ardından şimdi başlayan küresel dağıtımın nasıl bir hissiyata neden olduğu sorusuna, “Bunu düşünmek için pek vaktimiz olmadı. Pfizer’deki meslektaşlarımızla birlikte aşı dozlarını paketlemek ve İngiltere’ye sevketmekle fazlasıyla meşgulüz” ifadelerini kullandı.

Her iki şirket de ABD ve Avrupa’da acil durum ve özel ruhsat onayları için başvuruda bulundu. BioNTech-Pfizer aşısını ABD’nin muhtemelen 10 Aralık’ta, Avrupa Birliği’nin ise en geç 29 Aralık’a kadar onaylaması bekleniyor. Frankfurt’taki Equi.ts adlı analiz kuruluşunun ilaç uzmanı Thomas Schiessle, “İlgili onay otoriteleri birbirinden bağımsızdır. Ama yine de şunu söyleyebilirsiniz: Eğer birileri bunu daha önce incelemiş ve onay vermişse diğerleri de geride kalmak istemeyecektir” yorumunu yapıyor.

Eksi 70 derecede dondurulması gerekiyor

Aşının onaylandıktan sonra hızlı bir şekilde üretimi ve teslimi için hazırlıklar, gerek aşıyı geliştiren şirketlerde gerekse lojistik firmalarında uzun süredir yoğun şekilde devam ediyor. Son derece hassas olan BioNTech-Pfizer aşısının, eksi 70 ila 80 santigrat derecede dondurulup muhafaza edilmesi ve nakliyenin de bu şekilde yapılması gerekiyor. Her iki şirketin de bu amaçla üretilmiş kuru buz bazlı özel taşıma kapları var. Aşı dozları bu özel kaplarla İngiltere’ye gönderiliyor.

Korona aşısının normal buzdolaplarında iki ila sekiz derecede beş güne kadar bozulmadan muhafaza edilmesi mümkün. Ancak BioNTech şirketinin CEO’su Prof. Dr. Uğur Şahin, Amerikan yayın kuruluşu CNN’e verdiği demeçte, gelecek yıl için aşının başka varyantlarını da üretmeyi amaçladıklarını ve bunların gerek lojistik gerekse muhafaza yönünden daha az zahmetli olacağını söyledi.

© Deutsche Welle Türkçe

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz