Körfez zirvesi için hazırlık toplantısı

0
236

Sanal toplantıya Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman ve Kuveyt dışişleri bakanları katıldı.  Konsey’in altıncı üyesi olan Katar’ın Dışişleri Bakanı yardımcısı hazır bulundu.

Analistlere göre, eğer Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman El Tani katılmış olsaydı, gerilimi yatıştırma yönünde yeni bir işaret olarak algılanacaktı.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır, Haziran 2017’de Katar ile ilişkilerini kesmişti. Her dört ülke Katar’ı İran’a çok akın olmak ve radikal İslamcıları finanse etmekle suçluyor. Katar’ın Türk devleti ile olan ilişkileri de gerilimin nedenleri arasında yer alıyor.

Dört Körfez ülkesi ayrıca ilişkilerin yeniden başlaması için aralarında El Cezire televizyonunun kapatılmasının da olduğu 13 talep iletmişti.

Kuveyt Dışişleri Bakanı tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre Pazar günü Bahreyn tarafından organize edilen hazırlık toplantısında, Körfez İşbirliği Konseyi bünyesindeki işbirliğini güçlendirme olanakları üzerine duruldu.

Aralık ayı başında Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal Bin Ferhan El Suud, Krallık ve üç ittifakının Katar ile anlaşmazlığa nihai bir çözüm bulmak için tam koordinasyon halinde olduğunu belirtmişti.

AFP’nin görüşmelere yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre Körfez ülkeleri, Konsey bünyesindeki gerilimleri azaltmak amacıyla “geçici bir çözüm” öngören “sınırlı” bir anlaşmaya varabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz