Irak askerleri Êzidîleri silahsızlandırmaya çalışıyor!

0
268

RojNews’in haberine göre Irak askerleri Şengal bölgesindeki Til Hezer’e bağlı Werdê köyünde ev ev dolaşarak, silah olup olmadığını sordu.

Köy sakinleri, kendilerini savunmak amacıyla sahip oldukları silahların Irak ordusu tarafından alınmak istendiği tepkisinde bulundu.

Werdê köyü sakini Seydo Seyid Reşo, Irak askerlerinin bu girişimini Êzidî toplumunu savunmasız bırakmak olarak gördüklerini belirtti.

Reşo, “Irak askerleri köye girerek ev ev dolaştığında henüz uyanmamıştık. Askerleri silahlarımızın olup olmadığını sordu” dedi.

Reşo, “DAİŞ bize yönelik soykırım saldırılarında bulunmadan önce, Irak askerleri gelerek silahlarımızı toplamış ve bizi koruyacaklarını söylemişti. Ama sözlerini yerine getirmediler ve Êzidî halkımızın ferman yaşamasına neden oldular. Biz bu durumu kabul etmiyoruz” dedi.

Irak askerlerinin silah toplama girişimi, 9 Ekim’de KDP ile Bağdat arasında Şengal’e ilişkin varılan anlaşmanın sonrasına denk geldi.

Hafta başında Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani de Şengal’i hedef göstererek, kanıt sunmadan PKK’lilerin çekilmediğini aksine sayıca arttıklarını öne sürmüştü.

Irak ordusu da anlaşma ardından 24 Kasım gününden itibaren Şengal’e binlerce asker sevk etmişti.

Şengalliler ise 1 Aralık’tan bu yana Êzidxan Asayişi’ne destek amacıyla eylemde bulunuyor. Iraklı yetkililer, asayişleri de kapatacaklarını açıklamışlardı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz